Είδα το απέραντο μαύρο και λυπήθηκα.

Μάνη

«Καλό χειμώνα Πατριώτες και καλή Προετοιμασία» για την επόμενη χρονιά, αλλά με καθάρια ματιά» Σε ότι αφορά…

-  Είδα το απέραντο μαύρο και λυπήθηκα.

-  Είδα όμως σε κάποιους κόμβους  με δασική βλάστηση εκείνα… τα κόκκινα αγροτικά της άμεσης πυρόσβεσης που δεν τα είχαν ιδεί τα μάτια μου για καιρό πριν την φωτιά και χάρηκα που τα παθήματα κάποιες φορές γίνονται μαθήματα.

-  Είδα τα εγκαίνια του λιμανιού και διερωτήθηκα; Ποιά μυαλά και ποιών οι σχεδιασμοί «οραματίστηκαν» να το «σμίξουν» εσωτερικά, για να παρκάρουν περισσότερα αυτοκίνητα. Ποιοί  μεγαλοσχήμονες εγκέφαλοι, ποιοί «ειδικοί» δεν γνωρίζουν ότι τα χρήματα δίδονται για να μεγαλώσουν τα λιμάνια προκειμένου να αυξάνουν την χωριτικότητά τους και να γίνονται ρεμέτζα σκαφών και όχι πλατφόρμες για να αράζουν αυτοκίνητα. Θα παρακαλούσα λοιπόν ως Πολίτης από κάποιους υπεύθυνους φορείς να ενημερωνόμουνα και εγώ και οι λοιποί Γυθειάτες.

Είδα την παραλία να δίδεται στο Γυθειάτικο λαό  για περίπατο και καμάρωσα για την απόφαση του Δήμου. 

Είδα πίσω από το ηρώον το οίκημα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που κάποιες στιγμές βρωμάει και ζέχνει και διερωτήθηκα. Είναι δυνατόν τόσος περίσσειος σεβασμός να τιμά τα όσια και τα ιερά μας, έστω και αν είναι συμβολικά τα κόκκαλα των ηρώων μας.

Είδα τουρισμό στη Μάνη και χάρηκα αλλά και προβληματίστηκα: Μήπως πρέπει μέχρι το Ταίναρο να γίνει ένας μηχανισμός ποντίσεως των υγρών αποβλήτων στα βάθη των θαλασσών, εκεί που υπάρχουν ρεύματα, για να μην γίνουν οι θάλασσές μας μία απέραντη χαβούζα από το βάρος των επισκεπτών είχα διαβάσει μία μελέτη ενός καθηγητού της Πάτρας του κ. Φουρνιώτη ο οποίος υποστήριζε ότι με έναν αγωγό, λύνεται το θέμα των βοθρολυμάτων ασφαλέστατα και φθηνά. Πάντως γρήγορα και μετά.. ας κάνουμε όσους βιολογικούς καθαρισμούς μας χρειάζονται για να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας.

Δεν είδα όπως δεν βλέπει κανείς το πλοίο της γραμμής εδώ και πολλούς μήνες Κύθηρα – Γύθειο γινόταν δύο φορές την ημέρα και μια φορά την εβδομάδα ΑντιΚύθηρα – Καστέλι – Καλαμάτα και ευχήθηκα κάποιοι φορείς να δουν ως τουριστικό πλούτο της Μάνης τη θάλασσά της και να κάνουν κάθε τι το αυτονόητο δηλαδή, ούτως ώστε να ξαναλειτουργήσει η θαλάσσια γραμμή και το λιμάνι του Γυθείου να ξαναζωντανέψει.

Δεν είδα κάτι έστω και μία αρχή για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και επειδή υπάρχει μεγάλη μα πολύ μεγάλη υπεραξία των σκουπιδιών θα ήθελα να συμβουλέψω τους αρμόδιους να ασχοληθούν με το θέμα σοβαρά, αντί να ευαγγελιζόμαστε κατά προτεραιότητα τις ανεμογεννήτριες. Που καταστρέφουν το περιβάλλον, είναι αντιαισθητικές και θάβουν το φυσικό κάλλος.

Αν το δουν οι φορείς προοπτικά  ίσως το προσεγγίσουν διαφορετικά, όπως η δική μου νόηση… στη διαχείριση των σκουπιδιών υπάρχει το όφελος, οι ανεμογεννήτριες αποδίδουν ζημία και λιγότερο από τα τριάκοντα αργύρια.

Του Β.Πατρικάκου

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.