Η αγκαλιά αυτού του κόσμου με έχει συναρπάσει.

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗ «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» και το manivoice.gr του Aνάργυρου Μαριόλη, Ιατρού, Δ/ντή του Κ.Υ. Αρεόπολης
 
Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά το Iατρό Ανάργυρο Μαριόλη, γιο του μακαρίτη δασκάλου Δημητρίου Μαριόλη, Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στα τέλη του 2010 παρασυρόμενος από αγάπη για τον τόπο του τη Μάνη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή με σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συμπατριώτες μας. Στην πολύωρη συζήτηση που μας αφιέρωσε μαθαίνουμε για το βαρυσήμαντο και πολυδιάστατο κλινικό, εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του έργο που ασκεί ακάματα εδώ, στη σαγηνευτικά σκληροτράχηλη Μάνη. 
1. Γιατρέ, τα τελευταία χρόνια όλοι οι Μανιάτες αναγνωρίζουν στο πρόσωπό σας σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα των παροχών υγείας στη Μάνη. Τι έχετε επιτύχει στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης για αυτή την ευγνωμοσύνη ;
Το διάστημα της απουσίας μου από τη Μάνη τα προηγούμενα χρόνια, είναι σημαδεμένο από μια δυνατή ανάμνηση.
Το πνιγηρό αίσθημα που ένιωθα κάθε φορά κατευθυνόμενος στην γενέτειρά μου το Δρυ - Γερολιμένα ή κάθε άλλη που διαπίστωνα την ανεπάρκεια των υποδομών Υγείας στην περιοχή. Πριν αναλάβω ακόμη τη διεύθυνση του ΚΥΑ αναγνώρισα τον υψηλότερο στόχο. Τη μεταμόρφωση του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης σε μια κοινωνική δομή τελείως διαφορετική από το στρεβλό, υπανάπτυκτο και πολυδάπανο Ελληνικό ΕΣΥ. Με τη βοήθεια πολλών συνεργατών και κυρίως τη συμβολή κάθε Μανιάτισσας και Μανιάτη, τον καταφέραμε. 
 
2. Βιώσαμε διαφορετικά το παρελθόν στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, που ήταν ένας φορέας σαν αυτούς που παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων με κόσμο να συνωστίζεται, πολύωρη αναμονή και ανεπαρκή εξυπηρέτηση.  Η παρουσία σας έφερε ανατροπή. Πήρατε ενίσχυση από το κράτος; Τι ενέργειες κάνατε;
 
Η εμπειρία της Ελληνικής πραγματικότητας, βοήθησε σημαντικά ώστε να μην τρέφω αυταπάτες στο ξεκίνημα της αναδόμησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή. Άλλωστε κάθε φορά που κινείσαι αντίθετα στο ρεύμα το λιγότερο που μπορεί να ζητάς είναι ενίσχυση. Η συνεισφορά της Πολιτείας στην τριετή αυτή αδιάκοπη προσπάθεια ήταν η στοιχειώδης. Περιορίζεται μόνον στην κάλυψη των καρατομημένων αποδοχών του προσωπικού και μέρους από τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα. Αντίθετα, αντιληφθήκαμε παρασκηνιακούς σχεδόν σχεδιασμούς που ευτυχώς ανατρέψαμε και στόχευαν στην αναστολή ή αλλαγή της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. 
Η ενίσχυση προέκυψε από την ίδια τη Μάνη. Εκφρασμένη από κάθε πολίτη ξεχωριστά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συλλογικά που ηθικά και υλικά συνδράμουν στην υλοποίηση κάθε νέου στόχου.
Η αδιάκοπη προσωπική προσφορά όπως και ο επαναπατρισμός μου είναι επιλογές συνειδητές. Το πηγαίο καθήκον που κατεύθυνε κάθε μου κίνηση, είναι εκείνο που απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση θυσιάζει το εγώ για το όλον. 
 
3. Από προσωπική διαπίστωση, προκύπτει ότι το ανθρώπινο δυναμικό που σας πλαισιώνει προσφέρει τις υπηρεσίες του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πώς θα περιγράφατε εσείς την προσφορά τους αυτή;
 
Κάθε δομή προσδιορίζεται σημαντικά από τα μέλη που την απαρτίζουν. Χαρακτηριστικό ιδιαίτερο για κάθε Κέντρο Υγείας αποτελεί η παρουσία μόνιμου και μη προσωπικού. Ανεξάρτητα όμως από την ιδιότητα, κάθε μέλος του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης συμμετέχει και παρασύρει όλο τον οργανισμό σε μια ατέρμονη διαδικασία εξέλιξης και προόδου. Ο ζήλος που διακατέχει κάθε συνεργάτη μου στην εκπλήρωση βραχυπρόθεσμων και μακρόπνοων σχεδίων είναι αξιέπαινος. Είναι άνθρωποι που πάνω από την Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική, Υποστηρικτική μέριμνα, παρασυρόμενοι από πηγαίο ενθουσιασμό υπερβάλλουν καθημερινά εαυτό για να απολαμβάνει κάθε πολίτης και επισκέπτης της Μάνης ό,τι του αρμόζει. Αψηφούν εμπόδια και κυρίως τον μισθοδοτικό εξευτελισμό και εξακολουθούν να προσφέρουν. Είναι η ψυχή, το όραμα, η ελπίδα της Υγείας στη Μάνη. 
 
4. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι δράσεις του Κέντρου Υγείας ξεφεύγουν από τα κλασσικά στερεότυπα. Διοργανώνετε εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού αλλά και προσφέρετε ανά διαστήματα εξειδικευμένες υπηρεσίες από ειδικούς ιατρούς ποικίλων ειδικοτήτων. Τι πετύχατε ως τώρα;
 
Η εξωστρέφεια των παρεχόμενων υπηρεσιών οφείλει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χαρακτηριστικό για κάθε Μονάδα Υγείας. Από τους πρώτους μήνες κιόλας λειτουργίας του αναδομημένου Κέντρου Υγείας Αρεόπολης σχεδιάσαμε 4 βασικούς άξονες δράσης στο πλαίσιο της Πρόληψης - Αγωγής – Προαγωγής Υγείας στη Μάνη.  Ο πρώτος αφορά στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού και υλοποιείται με σχεδιασμένα εβδομαδιαία σεμινάρια ανοικτά και στο κοινό. Ο δεύτερος αναφέρεται στην παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε ομάδες της κοινότητας για θέματα Υγείας. Επιγραμματικά αναφέρω τα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης της Ζωής σε Υπηρεσίες και σχολεία που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκστρατείες για τη διακοπή καπνίσματος και κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, οργανώνονται συστηματικά ενημερωτικές ημερίδες με επιλεγμένα θέματα όπως την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, τη διαχείριση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, κορωνίδα όλων των δράσεων συνιστά η φιλοξενία ιατρών ποικίλων ειδικοτήτων ανά τακτά διαστήματα που αφιλοκερδώς προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες της Μάνης. 
Ο πήχης τίθεται ολοένα ψηλότερα. Καταφέραμε το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης να είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι ώρας, Κέντρο Υγείας που διασυνδέεται άμεσα σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν μια κατάκτηση που ευτυχώς δεν έμεινε στο μελάνι. Όσο επαρκές κι αν καταφέρουμε να δομήσουμε το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η γεωγραφική θέση της Μάνης και οι ανεπάρκειες των γειτονικών δομών θα δημιουργούν ολοένα κενά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση. Τόσο στην αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων υγείας όσο και σε δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας δημιουργήσαμε μια αμφίδρομη συνάφεια προς το Κέντρο προς όφελος των Μανιατών.
 
5. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης;
 
Το δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Μάνη ακόμα δεν είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις και ανεπάρκειες προκύπτουν πρωτίστως από τη δυσάρεστη οικονομική συγκυρία αλλά δευτερευόντως από την ολιγωρία της κεντρικής διοίκησης. Παρά τις αντιξοότητες, οι δομές του με επικεφαλής το Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης εξελίσσονται και ολοκληρώνονται, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην ολιστική Ιατρική και προσέγγιση του πολίτη. Σε εξάμηνη τουλάχιστον βάση οργανώνονται ημερίδες με προσκεκλημένους συναδέλφους ποικίλων ειδικοτήτων που αφιλοκερδώς προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός με προσωπική προσπάθεια και κόστος συνεχώς εκσυγχρονίζεται. Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για την υποστήριξη του βαρέως πάσχοντα ασθενή αλλά και εξεταστικά εργαλεία που απαλλάσσουν πολλούς συμπολίτες μας από μακρινά ταξίδια προς αναζήτηση ανάλογης φροντίδας και τους παρέχουν αξιόπιστα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Η προσφορά εμπεριέχει ποσοτικούς και ποιοτικούς χαρακτήρες. Ακούραστα θα συνεχίσω με τη βοήθεια των συνεργατών μου την προσπάθεια για να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στο μέγιστο δυνατό. Και η ανταπόκριση του κόσμου αποτελεί μοναδικό κίνητρο και ικανοποίηση συνάμα. Τέλος, στον τομέα της έρευνας και εκπαίδευσης το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης πρωτοστατεί με αναρίθμητες συμμετοχές και βραβεύσεις εργασιών – μελετών σε ελληνικά και διεθνή Ιατρικά συνέδρια.
 
6. Πώς αντιμετωπίζουν την προσπάθεια αυτή οι κάτοικοι της Μάνης;
 
Η αγκαλιά αυτού του κόσμου με έχει συναρπάσει. Είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε από μηδενικό σημείο και χωρίς την υποστήριξη των Μανιατών θα είχαμε αποτύχει. Αναφέρομαι στη συνεισφορά συνολικά, είτε πρόκειται για οικονομική ενίσχυση με δωρεές, είτε για προσωπική εργασία ή την επιδοκιμασία και συμμετοχή στις δράσεις που διοργανώνονται. Με τη συμμετοχή του κόσμου, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης μετατράπηκε από μια δημόσια υπηρεσία, σε ένα φιλόξενο οργανισμό που κάθε πολίτης απολαμβάνει υπηρεσίες ολοένα αναβαθμιζόμενες. Η ολοκληρωτική αυτή αλλαγή που καθένας διαπιστώνει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη εδραιώθηκε ήδη στη συνείδηση κάθε χρήστη. Το κίνητρο της προσωπικής προσφοράς μου συνδέεται άρρηκτα με την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ώστε το βιοτικό επίπεδο στη Μάνη να αναβαθμιστεί.
 
7. Ποια είναι τα κύρια νοσήματα των Μανιατών;
 
Αν και αποκομμένη γεωγραφικά, η Μάνη δεν παύει να αποτελεί κομμάτι των αναπτυσσόμενων Ευρωπαϊκών χωρών. Κατ’ επέκταση, οι επιπτώσεις του δυτικού τρόπου ζωής στην Υγεία προσαρμοσμένοι ασφαλώς με τις τοπικές ιδιαιτερότητες διατροφικές και άλλες, σε συνάρτηση με το γερασμένο πληθυσμό αποτελούν και εδώ την κύρια αιτία νοσημάτων. Με βάση επιδημιολογικά στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης (οφείλω να σημειώσω ότι τα στοιχεία προέρχονται από καταγραφές μετά το 2011) νοσήματα όπως Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδης Διαβήτης, Στεφανιαία Νόσος, Κατάθλιψη, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Οστεοπόρωση, Καρδιακή ανεπάρκεια, Άνοια, Αρθρίτιδες, Νεοπλασίες αποτελούν κύριες αιτίες νοσηρότητας στην περιοχή. Επιπλέον, τα καρδιαγγειακά συμβάματα κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στα αίτια θνησιμότητας. 
Η στοχευόμενη δράση μας που ξεκίνησε από τη χαρτογράφηση του πληθυσμού με αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένου ιατρικού φακέλου για πάνω από 1000 συμπολίτες μας, ήδη σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα της πρόληψης. Αναφορικά στον καρδιαγγειακό κίνδυνο καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση των νεοεμφανιζόμενων συμβαμάτων σε ποσοστό που αγγίζει το 10% σε διάστημα μόλις 2,5 ετών.
Με αφετηρία την βαθιά κατανόηση των αναγκών της περιοχής, αγωνιζόμαστε με ελάχιστα μέσα και σταδιακά αναβαθμίζουμε το επίπεδο της Υγείας στη Μάνη. Οι αριθμοί ήδη είναι με το μέρος μας ο κόσμος δε, άρχισε να το πιστεύει! Οπότε η ελπίδα μας περισσεύει.
 
8. Η κοινωνική και οικονομική συγκυρία είναι γεγονός ότι δεν ευνοεί ρυθμούς ανάπτυξης σήμερα στη χώρα μας. Απευθυνόμενος στους Μανιάτες που με τόση αφοσίωση καθημερινά συνδράμετε, ποια συμβουλή θα δίνατε;
 
Στη Μάνη ο χρόνος κυλάει αλλιώτικα. Ασφαλώς η δύσκολη συγκυρία είναι εμφανέστατη κι εδώ, μα ετούτοι οι βράχοι δε συνήθισαν ποτέ σε καλοπέραση. Αυθόρμητα ανασύρονται μνήμες παιδικές Νύφι, Τσικαλιά, Γερολιμένας, Δρύ δεκαετία του 70. Τότε που ξεκίνησα να οραματίζομαι, να αμφισβητώ να παλεύω. Γεννημένος σ’ ένα πολύπαθο μικρόκοσμο έμαθα να διεκδικώ και να κερδίζω. Πέρασα χρόνια μακριά μα στ’ αλήθεια δεν έφυγα ποτέ. Και τώρα είμαι ατόφιος πάλι εδώ, ετοιμοπόλεμος. Στο βλέμμα κάθε Μανιάτισσας και Μανιάτη αντικρίζω τον Ανάργυρο του τότε. Εκείνον που πάσχιζε να σταθεί στις δικές του δυνάμεις και να δημιουργήσει κάτι ωραίο. Το ίδιο βλέμμα ανταποδίδω σε κάθε νέο παιδί που στην άκρη του ορίζοντα έχει σχεδιάσει το δικό του παράδεισο, σε κάθε μητέρα που στοργικά αγκαλιάζει το παιδί της, σε κάθε Μανιάτη που αναζητά ανακούφιση. Οι καιροί αλλάζουν με θάρρος και δύναμη. Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης εξελίσσεται με ρυθμούς που δεν αναχαιτίζονται. Φτιάχτηκε με τη γηγενή ύλη της Μάνης για να υπηρετεί την ψυχή της, εσάς.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.