Η αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης των Σπηλαίων Διρού.

Η αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης των Σπηλαίων Διρού.

Ο λόγος για την πτωτική  πορεία των Σπηλαίων  Διρού και τι πέτυχε τόσα χρόνια το δημόσιο μοντέλο διαχείρισης, εκμετάλλευσης  (sic) και προβολής τους.

Αποδείχτηκε πλέον περίτρανα πως η λειτουργία κάθε δημόσιας επιχείρησης, είναι προβληματική.

Η ελληνική κοινωνία ελπίζουμε να έχει αντιληφθεί τους λόγους, που θα ήταν άλλωστε κουραστικό για τον αναγνώστη να τους επαναλάβουμε.

Ας επιχειρήσουμε να περιγράψουμε την κατάσταση των σπηλαίων:

 1) Το Σπήλαιο Αλεπότρυπα είναι κλειστό.

Δεν γίνεται η περιήγηση μέσα στο σπήλαιο ώστε να δει ο επισκέπτης της τον τρόπο ζωής της ανθρώπινης κοινότητας που έζησε περί το 6000 πχ,

2) Η Βλυχάδα που είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια  του κόσμου, καταστρέφεται και περιορίζεται η επισκεψιμότητά της συνεχώς .

3) Δεν υπάρχει προβολή των σπηλαίων και ενημέρωση από την Πολιτεία, ακόμα θα προσθέταμε και από την τοπική κοινωνία, αυτού του μεγάλου φυσικού πλούτου.

Όλα αυτά γιατί τα κάθε είδους συμφέροντα απέτρεψαν την ιδιωτική πρωτοβουλία- που θα ελέγχονταν από το Υπουργείο Πολιτισμού  με συμφέροντες οικονομικούς και νομικούς όρους- να μετατρέψει τα Σπήλαια Διρού σε πόλο έλξης παγκόσμιο. 

Αν στα σπήλαια Δυρού είχε αναλάβει η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, θα είχαμε τις εξής θετικές επιπτώσεις για τη Μάνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή (Μεσσηνία -Λακωνία) 

1) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (πάνω από 70 θέσεις) στη Βλυχάδα και στην Αλεπότρυπα και επιπρόσθετα σε εστιατόρια- πλαζ- στην καθαριότητα κ.λ.π.

2) Προστασία των Σπηλαίων Διρού από την πράσινη ασθένεια, την καταστροφή από άστοχες επεμβάσεις κ.λ.π.

3) Ανάπτυξη της έρευνας που θα είχε πλέον πηγές χρηματοδότησης

4) Σχεδιασμό της προβολής των Σπηλαίων σε σε Διεθνές επίπεδο

5) Πολλαπλασιασμό της προσέλευσης Τουριστών

Είναι γνωστή στους κατοίκους παλαιότερα η ουρά των πούλμαν με επισκέπτες που περίμεναν να μπουν στη Βλυχάδα και στην Αλεπότρυπα.

6) Η αύξηση των επισκεπτών θα δημιουργούσε νέες τουριστικές επιχειρήσεις στο Πύργο Διρού καθώς επίσης και καταλύματα δωματίων, εστιατόρια, καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων κλπ.και ευρύτερα από το Διρό μέχρι την Καλαμάτα

Ο στόχος είναι πως θα προσελκύσουμε επισκέπτες, πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τι κεφάλαια θα επενδυθούν στον τόπο!.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προκηρύξει Δημόσιο Διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισης των Σπηλαίων σε ιδιώτη με πολύ καλούς για το Δημόσιο συμφέρον όρους.

Υπήρξε πλειοδότης άλλα τα Διοικητικά Δικαστήρια ακύρωσαν την σύμβαση για τυπικούς κατά τον νόμο λόγους.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πλειοδότρια εταιρεία προσέφυγε στα Δικαστήρια όπου της επιδικάστηκε σεβαστό ποσό αποζημίωσης , αφού απέδειξε ότι είχε υποβληθεί σ μεγάλα έξοδα, τα οποία βέβαια θα πληρώσει ο Έλλην φορολογούμενος όπως πάντα.

Πότε θα  βάλουμε μυαλό και θα δούμε την κατάντια της οικονομίας μας που προκαλείται κυρίως από την λειτουργία του δημοσίου τομέα

Μόνο η ορθή επιχειρηματικότητα θα βγάλει τον τόπο μας από την μιζέρια και την καθυστέρηση. 

Πρέπει να άρθουμε στο ύψος των σημερινών περιστάσεων,. 

Έχουμε ένα τόπο με συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Ας τον αναδείξουμε με σωστά επιχειρηματικά κριτήρια και όχι τα μίζερα κατασταλτικά του δημοσίου! 

Σημείωση: Στη Γαλλία στα Πυρηναία στο Σπήλαιο Λασκό που βρέθηκαν βραχογραφίες έχει γίνει ένα δεύτερο σπήλαιο αντίγραφο  με τις βραχογραφίες γώστε να είνα επισκέψιμο και η προσέλευση είναι αυξανόμενη. 

Εμείς έχουμε παγκόσμιας αίγλης σπήλαια που απαξιώνουμε και καταστρέφουμε;

Απο την Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ (φύλο 49)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.