Η εικόνα της ερήμωσης στη Βάθεια

Η εικόνα της ερήμωσης  στη Βάθεια

Η εικόνα της ερήμωσης στη Βάθεια

Η Βάθεια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς και σίγουρα ο πιο φωτογραφημένος από όλη τη Λακωνική Μάνη. Η κίνηση του ΕΟΤ στη διάρκεια της δεκαετίας του 80' για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, διέσωσε κάποιους πύργους διατηρημένους ή μη εκείνη την εποχή αλλά οι περισσότεροι πύργοι παρουσιάζουν εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης.

Είναι γεγονός ότι όταν ο ΕΟΤ απεχώρησε απ' τη Βάθεια και οι πύργοι επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες άλλοι βρέθηκαν τελείως ξεχασμένοι και άλλοι διαφιλονικούμενοι απο πολλούς κληρονόμους. Το σκηνικό των ερειπίων που φωτογραφήσαμε και της εγκατάλειψης που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στον πανέμορφο οικισμό είναι γεγονός.

Ο πρώην δήμος Οιτύλου σήμερα τμήμα του δήμου ανατολικής Μάνης (Δημοτική Ενότητα Οιτύλου), συνέταξε και υπέβαλε ένα ΣΧΟΑΠ δηλαδή Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, το οποίο αρκετά αργότερα στις 19-12-2013 και αφού το μελέτησαν και οι αρμόδιοι φορείς υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και έγινε νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την πολεοδομική οργάνωση του οικιστικού δικτύου της ΔΕ Οιτύλου για πληθυσμιακό μέγεθος το έτος 2027 περίπου 13.100 κατοίκων (μόνιμος πληθυσμός 4500 κάτοικοι και εποχικός 8.600 κάτοικοι).

Το τμήμα του σχεδίου που αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς όπως η Βάθεια μπορείτε να  διαβάσετε εδώ.

 

Φωτογραφία Δημήτρη Λιαπόπουλου

Σχόλια

Υποβλήθηκε από Νικολαος Αυγερινος (χωρίς επαλήθευση) στις .

Εκτος απο ενα εστιατοριο που λειτουργει μονον το καλοκαιρι, οι μονιμοι κατοικοι στην Βαθεια ειναι δυο : Ενας ανδρας 81 ετων και η αδελφη του 83 ετων.Ευτυχως που την επισκεπτοναι εστω προσκαιρα τουριστες, κι ετσι ζωντανευει καπως η Καστροπολιτεια, αλλοιως θα κυκλοφορουσαν ολοχρονις μονον φαντασματα αναμεσα στα χαλασματα, στην Ιστορια και στις γατες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.