Η ντροπή της Ευρώπης

Η ντροπή της Ευρώπης

Είναι αλήθεια ότι βομβαρδιζόμενοι από τις ειδήσεις, όπως μας τις σερβίρουν τα MEDIA και ζώντας την καθημερινότητα μας, εγκλωβιζόμαστε σε ένα μικρόκοσμο, από τον οποίο δύσκολα μπορούμε να βγούμε. Έτσι αναμασάμε κι εμείς τα ίδια και τα ίδια που μας σερβίρουν, και ίσως αυτό να μας βολεύει κιόλας, γιατί όπως λένε οι ψυχολόγοι, οι άνθρωποι είμαστε “lazy thinkers” (τεμπέληδες στη σκέψη). Βέβαια οι ειδήσεις που μας σερβίρουν έχουν διττό σκοπό, από τη μια μας αποπροσανατολίζουν από τα ζωτικά προβλήματα του τόπου και του κόσμου, και από την άλλη μας βάζουν σε μια κατάσταση πολιτικής και κοινωνικής απραξίας. Από εδώ μάλλον θα βγαίνει ο γνωστός “ωχαδελφισμός” μας, η αδιαφορία μας για τα κοινά, το γνωστό “δε βαριέσαι”. Νοιώθουμε προστατευμένοι στο μικρόκοσμό μας και αφήνουμε τα ηνία σε άλλους, που μπορεί να είναι “τύποις” Έλληνες, αλλά ουσιαστικά ενδιαφέρονται για τα δικά τους μικροσυμφέροντα και οδηγούν τη χώρα σε πτώχευση, τη στιγμή που οι ίδιοι πλουτίζουν.  

Είμαστε, όλη η Ελλάδα ένα ξέφραγο αμπέλι, που με τη δική μας ανοχή, καταπατιέται και ξεπουλιέται από ντόπιους και ξένους ανθέλληνες. Και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ρίχνουν το φταίξιμο της οικονομικής και κυρίως της αξιακής μας κατάρρευσης στους ξένους, μέχρι σκεπτόμαστε σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την εξολόθρευση μας.  Όμως τίποτε δεν μας απαλλάσσει των ευθυνών μας, όπως λένε οι Ασιάτες, οι ίδιοι φταίμε για τα δεινά, που επιτρέψαμε να μας συμβούν. Από τη δική μας στάση ως λαού αναδύονται οι Σόϊμπλε, Μέρκελ, Λαγκάρντ, Νταϊζεμπλουμ και πολλοί άλλοι, για να μην αναφέρω και τους ντόπιους ξεπουλητές της πατρώας γης.

Όμως δεν υπάρχουν μόνο αυτοί στην Ευρώπη και αλλαχού. Και καλό είναι να το γνωρίζουμε. Υπάρχει και ο κόσμος του πνεύματος και του φιλελληνισμού, θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας, που θεωρεί ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα είναι φτωχότερη και πνευματικά ορφανή. Θεωρεί ντροπή την αγνώμονά στάση της Ευρώπης προς την Ελλάδα, την χώρα που την εξέθρεψε πολιτισμικά. Και βέβαια αυτός ο κόσμος του πνεύματος και του φιλελληνισμού δεν προβάλλεται στα MEDIA, εκεί δεν υπάρχει χώρος γι αυτούς. Αυτοί είναι τα ανήσυχα πνεύματα που δεν βολεύονται και δεν ξεπουλούν τη συνείδησή τους. 

Ο τίτλος του άρθρου είναι παρμένος από το ποίημα του μεγάλου Γερμανού Νομπελίστα συγγραφέα και ποιητή Γκίντερ Γκρας. Ένα ποίημα γεμάτο ευαισθησία και θαυμασμό για την Ελλάδα και ταυτόχρονα γεμάτο μένος για τη σύγχρονη Ευρώπη, που χωρίς ντροπή στρέφεται κατά της ευεργέτιδας χώρας. Ας αφήσουμε όμως τον ποιητή, να μιλήσει μόνος του. 

Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.

Όσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.

Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.

Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.

Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.

Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.

Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.

Σ’ Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ’ όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.

Ομως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.

Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ώς επάνω.

Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Ολυμπό τους η δική Σου θέληση ζητάει ν’ απαλλοτριώσει.

Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε.

Της Καλλιόπης θεοδωράκου - Καθηγήτριας Παν.Αθηνών

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.