Η φετινή εικόνα του Τουρισμού στη Μάνη

Συνέντευξη με τη Σοφία Ροζάκη τουριστικό και εμπορικό πράκτορα τεσσάρων γενεών στο Γύθειο στο Ν.Καλαποθαράκο για την εφημερίδα "Φωνή της Μάνης"
 
Η φετινή εικόνα του Τουρισμού στη Μάνη
 
 
25% αύξηση της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων
 
Το μέλλον του τουρισμού είναι η Νότια Πελοπόννησος
 
- Πώς είδατε τουριστικά την κίνηση του Γυθείου και της Μάνης το 2013 κ. Ροζάκη;
Ο τόπος μας είναι τόπος τουριστικού προορισμού και τον επιλέγουν ψαγμένοι - ευαίσθητοι επισκέπτες. Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να τα αναδείξουμε, ώστε να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο να μην είμαστε μόνο το καλοκαίρι. Εφέτος είχαμε μια αύξηση 25% της επίσκεψης των κρουαζιερόπλοιων που κάθε Τρίτη έρχονται πλοία των ιταλικών συμφερόντων που εκτελούν τη γραμμή Κέρκυρα - Γύθειο με έναν αριθμό των 2000-2500 επιβατών και μένουν από τις 8 μ.μ. - 5 μ.μ. Έτσι, μπορούν να πάνε Μυστρά - Σπήλαια Διρού - Μονεμβάσια!
Επίσης και το πλοίο της γραμμής, η οποία είναι επιδοτούμενη, είναι κάθε Πέμπτη. Γύθειο - Κύθηρα - Καστέλλι Κρήτης καθώς επίσης υπάρχει πλοίο για Καλαμάτα - Μονεμβάσια.
 
- Πώς βλέπετε τις προοπτικές του τουρισμού;
Η περιοχή η δική μας θα αναπτυχθεί μόνο όταν γίνει το λιμάνι του Γυθείου ώστε τα κρουαζιερόπλοια να πλευρίζουν στο μώλο και θα υπάρξει ευκολία μεταφοράς ανθρώπων, προϊόντων και προμηθειών. Εκτιμάται πως στο τέλος του 2014 θα λειτουργήσει. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι οι δρόμοι προσέλευσης. Ο δρόμος Λεύκτρου - Σπάρτης θα δώσει αρκετές δυνατότητες ευκολότερης πρόσβασης στη νότια Λακωνία, που από το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα έρχονται σύντομα στη Λακωνία.
Ευελπιστούμε και στην κατασκευή του δρόμου Σπάρτης - Γυθείου. Κυρίως όμως με τη δημιουργία του λιμανιού του Γυθείου, προβλέπουν οι τουριστικοί πράκτορες ότι θα αποσυμφορήσουν το λιμάνι του Πειραιά από τα κρουαζιερόπλοια και θα αυξηθεί η δική μας επισκεψιμότητα.
 
- Υπάρχουν πολύ ψηλά ποσοστά τουρισμού στην Καλαμάτα. Πού οφείλονται;
Τα επίσημα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, δείχνουν τον Τουρισμό στην Καλαμάτα σε αύξηση 56%, σε σύγκριση με το 2012 και 44% αύξηση των αεροπλάνων-τσάρτερ που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και πήρε την πρώτη θέση επισκεψιμότητας του αεροδρομίου στην Ελλάδα. Κατά την αντίληψή μου οφείλεται σε δύο (2) λόγους: α) Ο δρόμος Αθήνας - Καλαμάτας που γίνεται σε 2½ ώρες, β) Το πολυτελές ξενοδοχείο Costa-Ναυαρίνο της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που έρχονται υψηλού επιπέδου επισκέπτες και οργανώνονται ειδικά γκρουπ από παίκτες του γκολφ.
Ο δρόμος Αθήνα-Καλαμάτα έφερε τους Έλληνες επισκέπτες, το Πόρτο-Ναυαρίνο τους διεθνείς επισκέπτες. Εκτιμώ ότι η νότια Πελοπόννησος με την ανάπτυξη της συγκοινωνιακής προσβασιμότητας, θα αναπτυχθεί αλλά πρέπει και εμείς το ανθρώπινο δυναμικό να ευαισθητοποιηθεί, να γίνει πιο εξυπηρετικό, να αυξηθεί η καθαριότητα και να προσέξουν τις τιμές και την συμπεριφορά τους, διότι εμείς εδώ υστερούμε σχετικά, της τουριστικής κουλτούρας!
 
 
Σοφία Ροζάκη
Τουριστικός, Ναυτιλιακός πράκτορας, εισαγωγές, εξαγωγές
Η Σοφία Ροζάκη είναι η τέταρτη γενιά που ακολουθεί το επάγγελμα της οικογενείας Ροζάκη από πάππου προς πάππον, με κύριο συντελεστή ανάπτυξης της επιχείρησης, τον πατέρα της Θεόδωρο Ροζάκη.
Την επιχείρηση είχε ξεκινήσει από το 1876, ο προπάππους της Σοφίας Ροζάκη, με μαούνες που έκανε εισαγωγές - εξαγωγές εμπορευμάτων, το συνέχισε ο πατέρας της Θεόδωρος που το 1955 πρόσθεσε και τον τουριστικό τομέα. Η Σοφία εκσυγχρόνισε την επιχείρηση στην οποία πρόσθεσε τουριστικά εισιτήρια για όλη την Ελλάδα αεροπορικώς καθώς επίσης και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
Εκτιμούμε πως το γραφείο της Σοφίας με την διορατικότητα που έχει και την έμφυτη εξυπνάδα και την πείρα των γενεών, θα γίνει πόλος εξυπηρέτησης όλης της ευρύτερης περιοχής της νότιας Λακωνίας.
Ροζάκη Σοφία, Βασιλέως Παύλου 5, Γύθειο, τηλ. 27330/22207

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.