Θεματικός τουρισμός , το μέλλον της Mάνης.

 
 
Χαρακτηριστικό έργο υψηλής πνοής που συμβάλλει στη κατεύθυνση του θεματικού τουρισμού, είναι το έργο της αποκατάστασης του συγκροτήματος των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Καρδαμύλη.
Φωτό Φ.Καζάζης
 
Μαρίας Γεωργ. Κωνσταντινάκου
 
O τουρισμός είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία ανάπτυξης της Μάνης.
Η πλήρης αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής μας πρέπει να γίνει η κορυφαία στρατηγική επιλογή μας.  
Και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στη βάση της αντίληψης ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αξιοποιώντας μόνο ήλιο και θάλασσα, δύο-τρεις μήνες το χρόνο.
Σε ένα άκρος ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο αναδύονται νέες τουριστικές αγορές, είναι ανάγκη να γινόμαστε διαρκώς περισσότερο ανταγωνιστικοί.
Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συγκεκριμένους στόχους. Με την πεποίθηση ότι είναι, καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού στην οικονομία της Μάνης. Με την πεποίθηση ότι η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες.
α)Bασικός στόχος πρέπει να είναι  η επιμήκυνση της τουριστικής δραστηριότητας, ώστε να μεγιστοποιηθούν και να επιμερισθούν τα οφέλη. 
Για την επίτευξη  αυτού του στόχου, ασφαλώς από την μια πλευρά, απαιτείται η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως είναι το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής, η σπάνια μικροχλωρίδα και μικροπανίδα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, ο τρόπος που είναι κτισμένοι οι οικισμοί της, η γαστρονομική της κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ντόπιων όπως έχουν διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου.  
β) H ανάπτυξη των Εναλλακτικών μορφών τουρισμού που ταιριάζουν στην Μάνη. 
Θεματικός τουρισμός είναι ο εναλλακτικός τουρισμός, και αποτελείτε από τις παρακάτω μορφές. Oικοτουρισμό, Αγροτουρισμό, Oρειβατικό και περιπατητικό τουρισμό, πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, θαλάσσιο τουρισμό.
 Με λίγα λόγια  ειναι ο υπεύθυνος τουρισμός.   
O Θεματικός Τουρισμός λειτουργεί ως μοχλός μιας ήπιας μεν, αλλά δυναμικής ανάπτυξης ενός τόπου, που μπορεί να ενσωματώνει αλλαγές και να εκσυγχρονίζεται. 
 
Τα Κύρια χαρακτηριστικά του θεματικού τουρισμού είναι: 
•Η αναζήτηση της αυθεντικότητας και της επαφής με την φύση, και η άρνηση των απρόσωπων τουριστικών πακέτων.
•Η κάθε ειδική μορφή τουρισμού, η οποία προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.    
•Η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος προσφέρει λύσεις σε προβλήματα της τουριστικής εποχικότητας.
 
 
Επιτακτική είναι η αναστύλωση της Βάθειας που παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης και καταστροφής , ενώ θα μπορούσε να αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης ειδικού τουρισμού.
 
Συνεπώς, θα πρέπει να αγκαλιάσουμε με μεγαλύτερη αγάπη το θεματικό τουρισμό. 
1. Γιατί αποτελεί ισχυρή δύναμη στο τουριστικό προϊόν της Μάνης. 
2. Διότι πέρα απ’ αυτό κάθε αυτό το τουριστικό μέρος, μπορεί να κινητοποιήσει μια σειρά δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινωνίες.
3. Γεφυρώνει τις παραδοσιακές δραστηριότητες, που τείνουν να εξαφανιστούν, και τη σύγχρονη επιχειρηματική δράση.   
O Θεματικός τουρισμός, ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης, είναι εξαιρετικό στοιχείο της κοινωνικής μας ζωή, και όχι μόνο της οικονομικής, βασίζεται σε εκείνες τις ενέργειες που εξασφαλίζουν ευημερία, απασχόληση, μόρφωση, υγεία, ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί αυτό εξασφαλίζει να περνούν καλά και οι επισκέπτες τις.
 
Συμπερασματικά, η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, μέσα από τις μορφές τουρισμού που δύναται να αναπτυχθούν στη περιοχή μας, μιας περιοχής με εξαιρετικής σημασίας φυσικό και πολιτισμικό πλούτο. Απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό με γνώμονα την αρχή της προφύλαξης και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών.
 
Σ.Σ Φανταζόμαστε πως η εγκατάσταση των ανεμογενητριών, δεν θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση!
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.