Ιστορική Αναδρομή της αρχαίας Πυρρίχου

Ιστορική Αναδρομή της αρχαίας Πυρρίχου

ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΤΑΥΡΟΠΥΡΓΙΑ

Στην αρχαία Πύρριχο υπάρχουν και τέσσαρα γνωστά σταυροπύργια δηλαδή Χριστιανικές σκοπιές για την ανίχνευση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των κατοίκων. Αφού ο εκχριστιανισμός της Μάνης λαμβάνει χώραν επί της Βασιλείας του Βασιλείου του Α’ του Μακεδόνος 867-886 μ.Χ. με μύριους τρόπους, βίαιους και ήπιους.

Στη Μάνη η πολιτική του Βυζαντίου και η μέθοδος του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» για τον εκχριστιανισμό των Μανιατών πέτυχε την αποστολή της.

Στην Πύρριχο που βρίσκονται δύο αρχαίοι ειδωλολατρικοί ναοί, της Αστρατείας Αρτέμιδος και του Αμαζονίου Απόλλωνος οι κάτοικοι είναι διστακτικοί στην απόρριψη των ειδωλολατρικών θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε βίαιος εκχριστιανισμός.

Στα σταυροδρόμια (τριστρατα) που οδηγούν στις κατοικημένες περιοχές χτίζονται σταυροπύργια. Ουσιαστικά χριστιανικές σκοπιές που φυλάσσονται από Χριστιανούς σκοπούς. Όταν οι κάτοικοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους περάσουν από τα σταυροπύργια και δεν  κάνουν το σταυρό τους, ξυλοκοπούνται άγρια από τους φρουρούς και οδηγούνται σε βίαιο εκχριστιανισμό. Τέσσαρα είναι τα πιο γνωστά σταυροπύργια στην Πύρριχο που ελέγχουν όλες τις κύριες διαβάσεις προς τις κατοικημένες περιοχές. Στην άνω βάρδια το σταυροπύργιο ελέγχει την Ανατολική περιοχή που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο. Το σταυροπύργι στον Άγιο Γεώργιο σώζεται και σήμερα ελέγχει την όλη περιοχή του Αγίου Γεωργίου και τα δύο Σταυροπύργια στα Τρίστατα (σταυροδρόμια) Βλασταριάνων και Κουτρουμανιάνων και στην πάνω χώρα ελέγχουν την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Παλιόπυργου της Παλιόχωρας. Πέντε (5) μέτρα από το Σταυροπύργι του Αγίου Γεωργίου προς το βουνό, πάνω σε πέτρα ριζομιά υπάρχει ζωγραφισμένος (χαραγμένος) σταυροφορικός σταυρός, με ημερομηνία 1203 (4η Σταυροφορία) σε πολλή καλή κατάσταση. Σήμερα καλύπτεται η πέτρα από θάμνους.

Νοσταλγία

Προσπάθησα να παρουσιάσω ορισμένα στοιχεία για την αρχαία Πύρριχο χωρίς να αναφερθώ σε ιστορικές λεπτομέρειες που κουράζουν και δεν ενδιαφέρουν τον τόπο. Κάποιες μπορούν να τις αξιοποιήσουν νεώτεροι ερευνητές. Εγώ είμαι μεγάλος σε ηλικία. Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε στους χωριανούς μου ο Λαγιάτης ιατρός Παπαδάκης γύρω στα 1700 μ.Χ. αντί αγροτικής προσφοράς, σιτάρι, βαμβάκι, κρασί, ένδειξη αγροτικής ευρωστίας του τόπου μου.

Σήμερα όμως, γιατί τα περισσότερα ονόματα που αναφέρει ότι γιάτρεψε δεν υπάρχουν στο χωριό μου; Αναφέρω ορισμένα για την ιστορίαν.

Μιχάλης Κλέζος, Νικολός Μπούστρος, Λυκοτρίχις, Κολομπάτζος, Πέτρος Αμπραζάκης, Βασαράκης, Δημητράκου.

Σήμερα η αρχαία Πύρριχος, ο σημερινός Κάβαλλος είναι ορφανός από κατοίκους. Ελάχιστοι έμειναν στο υπέροχο αυτό χωριό που περιτριγυρίζεται από βουνά και ήταν κατάφυτο από αμπέλια. 

Τώρα νοσταλγεί τα αμπελοχώραφα που απλωνόντουσαν από τα Μεράδικα μέχρι τον Πούρκο, με τα αρωματικά κρασιά που μετατράπηκαν σε ελαιώνες, αφού δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν.

Νοσταλγώ τα χρυσαφένια σταχυοχώραφα του χωριού. Κλαδάδες, Μεράδικα, Φιλιατρούς, Χατάκια, Κομμάτες, Σέλα, Παλιάλωνα. 

Νοσταλγώ τα βουνά μου που ασάλευτα παραμένουν στη θέση τους, μέσα στη σιωπή, την ερημιά, παρέα με τις σκιές των σύννεφων και των δέντρων, ενώ κάποτε ηχούσε η φλογέρα του βοσκού και ακούγονταν ρυθμικά τα κουδουνίσματα των αιγοπροβάτων. 

Νοσταλγώ τους ήχους της νύχτας που έμπαινε μυρωμένη και μας νανούριζε από τα ανοιχτά παράθυρα. 

Νοσταλγώ την γλυκύτητα ενός πρωινού, τη φρεσκάδα της νύχτας, τα γέλια και τα πειράγματα των εργατών μέσα στα αμπελοκλήματα του τρύγου και στα λιόκλαδα του ελαιομαζώματος. 

Νοσταλγώ την αέρινη μυρωμένη θύελλα με τους παράξενους θορύβους, τα σφυρίγματα και τα βογγητά του αέρα και της θάλασσας. 

Νοσταλγώ το έθιμο της νεόφερτης νύφης που με την πρώτη επίσκεψη της στα πηγάδια και στις εκκλησίες έριχνε καραμέλες και λιγοστά νομίσματα για να τη δεχτούν σαν δικό τους άνθρωπο και εμείς παιδιά κάποτε θα μαζεύαμε με ευχαρίστηση. 

Όπως τα ποτάμια οδηγούν στη θάλασσα. Έτσι κι εμένα όλοι οι δρόμοι μου με οδηγούν στη Μάνη, εκεί που γεννήθηκα στον ηρωϊκό τόπο και στην ιδέα για ζωή και για το θάνατο.

Στα παιδιά μου, με εκπαιδευτική διαδικασία, δίδαξα στην ψυχή τους την ιδέα της Μάνης, την ιστορία του τόπου τους, τον τόπο της ψυχής μου, με την ευχή η Μάνη να παραμένει σκοπιά ανώτερων ιδεών και κάστρο ηθικής αξιών και πολιτισμού και η αρχαία Πύρριχος να ερευνηθεί από τους νεώτερους για τα απόκρυφα της ιστορίας της.

Του Βασίλη Βλασταράκου -  Φιλολόγου

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.