Μανιάτης ηγούμενος στην Ι.Μ.Αγάθωνος

 
Με το φακό του manivoice.gr
Κατά την επίσκεψη μας στην Ι.Μ. Αγάθωνος (Οίτη) και ενώ περιδιαβαίναμε τους χώρους στον κεντρικό ναό της Μονής, εντοπίσαμε αυτή την αγιογραφία που εικονίζεται παρακάτω με την επιγραφή στα δεξιά "Δημάκος".
Πρόκεται για τον Γερμανό  Δημάκο,που γεννήθηκε στην Αρκαδία από οικογένεια μανιάτικης καταγωγής, ηγούμενο στην Μονή με αντιστασιακή δράση σαν "Καπετάν Ανυπόμονος".
Στην Μονή του αγίασε μετά τον θάνατο του Γερμανού ο μοναχός Βησσαρίων (και αυτός Μανιάτικης καταγωγής) όπου φυλάσσεται σήμερα το σκήνωμά του.
 
 
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αγιογραφήθηκε ο Δημάκος σε νεαρή ηλικία αφού δεν ανακηρύχθηκε ούτε όσιος ούτε Άγιος της Εκκλησίας μας.
 
Ο ηγούμενος Γερμανός Δημάκος, (1912-2004) το κανονικό του όνομα ήταν Γεώργιος και όταν χειροτονήθηκε το έκανε Γερμανός, γνωστός τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης ως «Πάπα-Ανυπόμονος» ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς ιερείς που πήρανε μέρος στην Αντίσταση.
 
Ο συγκεκριμένος καλόγερος πήρε μέρος μόνο στον πόλεμο εναντίον του Γερμανού και Ιταλού κατακτητή και όχι στον εμφύλιο που ακολούθησε μετέπειτα.
 
«Σε καμία χώρα της κατεχόμενης Ευρώπης δεν υπήρξε ένας Παπα-Ανυπόμονος, ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Δημάκος, τ. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, που έδρασε αντιστασιακά κατά την ιστορούμενη περίοδο 1941-1944 και έφερε στο περιβάλλον του Άρη Βελουχιώτη και προς τα  ένοπλα τμήματα του Αντιστασιακού Ε.Α.Μ. την αγάπη της Εκκλησίας» 
(Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος)
 
Ο Γέρων Βησσαρίων Κορκολιάκος, ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα.  Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε Μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ανέλαβε πολλές και δύσκολες αποστολές. Μεταξύ αυτών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γερμανική κατοχή, κατά την οποία αναφέρεται ότι βοήθησε πολλούς πατριώτες και έσωσε με προσωπικές παρεμβάσεις του παιδιά που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί.  
 
 
Η καταγωγή του είναι από την Κηπούλα της Μάνης όπως αποδεικνύεται από το άρθρο του  Δικαίου Βαγιακάκου όταν αντιγράφει από το Ληξιαρχείο Πεταλιδίου τις Μανιάτικες οικογένειες που εποίκησαν την Μεσσηνιακή κωμόπολη,το 1884 ..περιέργως δίπλα στο όνομα Κορκολιάκου αναγράφεται και η οικογένεια Δημάκου από την Κηπούλα επίσης.Γόνοι των δύο αυτών οικογενειών συναντώνται χρόνια μετά στην Μονή Αγάθωνος;
Παράξενα παιχνίδια της Ιστορίας.
 
Το άρθρο του Δικαίου Βαγιακάκου Ο εποικισμός των Μανιατών στο Πεταλίδι θα το βρείτε εδώ:
 
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.