Ματιές στη Μάνη

Ματιές στη Μάνη

του Ιατρού κ. Βασιλείου Πατρικάκου

Από την προϊστορική εποχή ο τόπος μας, τόσο άνυδρος, τόσο άγονος, τόσο λίθινος, όμως μαγνήτιζε το ανθρώπινο είδος η ακροτελεύτια αυτή χερσόνησος της Ευρασιατικής Γης. Επειδή το φως του κινεί την ανθρώπινη νοημοσύνη και ποιεί αυτό που μέχρι πρόσφατα οι Λάκωνες ονομάζαμε Δημιουργία.

Τώρα παντού στον τόπο μας απλώνεται νεκρική σιγή. Κάποια τριήμερα και λίγες ημέρες τον Αύγουστο νομίζει ο τόπος μας ότι ζει και όλον τον άλλο χρόνο μιζέρια, φαγούρα, παρακμή, μετατρέψαμε τον Παράδεισο σε ερειπωμένη πολιτεία. Επειδή όταν η μάνα ζωή σταματήσει να μας ζωοδοτεί με ιδέες πατριώτες, έρχεται ο πατέρας θάνατος και μας λυτρώνει.

Έπαψε ο Μανιάτης να γεννά ιδέες επειδή λιμπίστηκε και παρασύρθηκε από των λαμογιών τις κορώνες.

Τον θάμπωσε η πλαστικούρα των δήθεν και έχασε αλλά και ξέχασε την τέχνη των προγόνων του, ακόμα και από την λάσπη που τους ρίχνανε, αυτοί να χτίζανε σχολεία. Είναι καιρός λοιπόν αντί να ψάχνουμε με ποια αρπαχτή θα κάνουμε την καλή, να προβληματισθούμε τι είναι αξία, τι είναι τιμή και να ριχθούμε με τα μούτρα όχι στην ατομική προβολή αλλά στη συλλογική, αυτό που οι πρόγονοί μας ονόμαζαν Δημιουργία. Πολιτισμό γέννησε η Λακωνική Γη και εμείς ανεχόμαστε αυτούς που ερειπώνουν, παραχώνουν ή αφήνουν στην μήνιν του χρόνου τα μνημεία μας.

Πατριώτες ο χρόνος θα παραχώσει και εμάς. Καλά είναι τα νταβαντούρια, τα μπαράκια, τα τηγανάδικα αλλά και η παραλία. Δίχως όμως το κάτι άλλο, τον πολιτισμό μας δηλαδή, πολύ σύντομα θα ’ρθει η εποχή που θ’ αλλάξει η μόδα και τότε όλα θα γίνουν κομμάτια και θρύψαλα, όπως στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Και αυτοί είχαν ιστορία, όμως δεν την συνέχισαν και γίνανε τραγωδία. Εμείς  έχουμε φθάσει λίγο πριν από αυτή και κανένα όραμα, ευκαιριακή εργασία, δίχως σχέδιο, ότι βγει και από εκεί και πέρα  μνημόσυνα και συχνά πυκνά καμία κηδεία.

Έχουμε ευθύνη εμείς. Υπόλογοι είμαστε στη νέα γενιά και την ιστορία. Για να μην πει κανείς ότι φταίει η Πολιτεία. Αυτήν την φτιάξαμε εμείς με την συναλλαγή μας, τον ραγιαδισμό μας και την ουτοπία να βολευτούμε εμείς και όποια ευτυχία...

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.