Νομοσχέδιο μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα μεγάλο βοσκότοπο

Νομοσχέδιο μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα μεγάλο βοσκότοπο

Νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στις 12/11 στη Βουλή που απ' ότι φαίνεται μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε ένα απέραντο βοσκότοπο.

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν είναι αποτελεσματική η αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών της χώρας που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη χαρτογράφησης οριοθέτησης και αξιολόγησης, όπως και στην πολυμορφία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που τις χαρακτηρίζει.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο ορίζει τις κατα τόπον Περιφέρειες ως διαχειριστές των δημοσίων ( και δασικών γαιών) οι οποίες θα εισπράττουν και τα δικαιώματα από τους κτηνοτρόφους που θα τις χρησιμοποιούν.

Ορίζει προθεσμία κατάρτισης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης την 31/1/2019.

Αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτροφικών προϊόντων είναι εισαγόμενα και συγκεκριμένα ότι η χώρα παράγει το 65% των αναγκών της σε κρέας και περίπου το 70% σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα που απαιτούνται να εισάγονται. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει σημαντικά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και πολλών άλλων χωρών. 

Ο σημαντικότερος συντελεστής του κόστους παραγωγής είναι η διατροφή των ζώων στη χώρα μας φτάνει μέχρι το 60% του συνολικού κόστους.

Από μια γρήγορη ματιά στο νομοσχέδιο παρατηρούμε ότι υπάρχουν παρά πολλά θέματα που πρέπει να τεθούν υπό συζήτηση ώστε να μην έχουμε καταστροφή δασικών εκτάσεων.

Οι προθέσεις είναι καλές αλλά δυστυχώς οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε πως λειτουργούν τα πράγματα στην χώρα μας και πως θα γίνει η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και θα επανέλθουμε...

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.