Πως διαμορφώνεται η κατάσταση.

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας χθες αποτυπώθηκε το γεγονός ότι τα κόμματα που συμμετείχαν δεν δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, αλλά αν απαιτηθεί θα συνταχθούν μαζί της στην διαπραγματευτική ομάδα, όπου όμως η κυβέρνηση θα έχει την τελική ευθύνη.

Όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους και την προσπάθειά μας για την επιτυχία μίας συμφωνίας, η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγάλη πολιτική γενναιότητα για να επιτύχει μία βιώσιμη συμφωνία, πράγμα που ήταν και η ευχή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όπως έλεγε ο κ. Κατρούγκαλος το πρωί η συμφωνία θα γίνει σε δυσμενέστερο κλίμα αφού το δημοσιονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί και οι τράπεζες είναι κλειστές.

Είναι γεγονός ότι η χώρα θα είναι τυχερή εάν κατορθώσει ύφεση της τάξεως του 5%, ενώ είχε σημειωθεί ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% και αναμέναμε ανάπτυξη για φέτος τουλάχιστον την ίδια.

Tην αντίστοιχη περίοδο στην Κύπρο όπου επεβλήθη capital control αλλά με 300 ευρώ όριο ημερησίως , η ύφεση ήταν 7,5%.

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι αν υπάρχει το πολιτικό προσωπικό σε όλη την ΔΗΜOΣΙΑ σκηνή για να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση.

Αφού είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει μία γενναία πολιτική συμφωνία αλλά ποιος θα μπορέσει να την επιβάλλει χωρίς γενναίες περικοπές δαπανών αφού η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλή πλέον, σχεδόν στο ναδίρ.

Το κυριότερο είναι ότι έσπασε η εφοδιαστική αλυσίδα σε μια χώρα που κατά κανόνα οι εφοδιασμοί γίνονταν με ρευστό, είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών είτε με βραχυπρόθεσμες επιταγές.

Το σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις που ελπίζουμε να μην  εμφανιστούν στην αγορά θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο την κακή ψυχολογία των Ελλήνων.

Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα όχι με την έννοια που το εννοούσαμε πριν από 2-3 χρόνια.

Η συρρίκνωση του τουρισμού σε περιβάλλον ασφυξίας της αγοράς λόγω των capital control προφανώς επιφέρει προβλήματα στον εφοδιασμό των ξενοδοχείων και αν δεν έχουμε γρήγορα κάτι "καλό" στα χέρια μας θα παρακολουθήσουμε την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών από τη χώρα.

Ελπίζουμε γρήγορα για το καλύτερο.

manivoice.gr

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.