Σπήλαια Διρού : Οδεύουμε σε Κοινοπραξία Δημοσίου - Ιδιώτη;

Σπήλαια: Οδεύουμε σε Κοινοπραξία Δημοσίου - Ιδιώτη;

Του Ν. Καλαποθαράκου

Σπήλαια Διρού: Βλυχάδα - Αλεπότρυπα

Οδεύουμε σε Κοινοπραξία Δημοσίου - Ιδιώτη;

Συμπατριώτες, γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας περνάει κρίση και πως έχουμε γίνει το παγκόσμιο πειραματόζωο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο θέλει να ελέγξει τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές μας.

Αλλά, υπάρχει και ένα Αλλά!

Γιατί διάλεξαν τη χώρα μας να γίνει το παγκόσμιο πειραματόζωο; Γιατί σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του Ελληνικού λαού;

Φταίνε μόνο οι ξένοι ή φταίμε πάρα πολύ εμείς;

Κορώνια! Μια λαϊκή παροιμία λέει: “Αν δεν στηρίξεις - νοικοκυρέψεις το σπίτι σου, θα πέσει και θα σε πλακώσει”.

Εμείς εκτιμούμε ότι, τη δυνατότητα να σε καταπιέσει ο άλλος τη δίνεις εσύ ο ίδιος καθώς επίσης μια ινδική παροιμία δια μέσω του Γκάντι λέει: “Κανείς δεν ανεβαίνει στην πλάτη σου αν εσύ δεν σκύψεις”.

Όσον αφορά ότι διάλεξαν εμάς για πειραματόζωο, το εκτίμησαν από τα ευάλωτα - αδύνατα σημεία του πολιτικού και κρατικού τομέα. Από τον αυξημένο κρατικό παρασιτισμό, που με το πελατειακό σύστημα, εκμαύλισαν τον λαό μας, ειδικά στους δημόσιους οργανισμούς (γρηγορόσημα, λαμογιές, κλοπές, ατιμωρησία, ανικανότητα, γραφειοκρατία, διαπλοκή, διαφθορά κ.λπ.). Όλα αυτά σε βάρος όλων μας και της πατρίδας. Έτσι δημιουργήθηκε η νοοτροπία πως ο συνεπής εργαζόμενος χαλάει την πιάτσα και τον περιγελούσαν οι “ατσίδες”, ενώ ο “εξυπνάκιας”, ο καταφερτζής, ο ιδιοτελής κυριαρχούσε.

Πατριώτες! Γινήκαμε ανοχύρωτη πόλη, όταν η παλιά Σπάρτη και η Μάνη δεν είχε τείχη αλλά τείχη ήταν οι πολίτες υπερασπιστές, “οι αξιοπρεπείς, συνετοί και άξιοι Μανιάτες”.

Όλοι θέλουμε να απαρνηθούμε αυτή τη μαύρη φάση της χώρας μας, της διαπλοκής και της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Πολλοί λέμε να νοικοκυρευτούμε. Να εργαστούμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια, να βγάλουμε τίμια το ψωμί μας, όπως οι πατεράδες μας που δεν ανέχονταν να τους πουν τεμπέληδες ή να ζουν εις βάρος άλλων.

Για να προκόψουμε σαν χώρα και σαν τόπος, η Μάνη και εμείς πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία. Να λειτουργήσει το ρητό: “Να μην κάνω στον άλλον αυτό που δεν θέλω να μου κάνουν”, πρέπει να αναβιώσει η αξιοπρέπεια και το φιλότιμο που έχουν χαθεί.

Σπήλαιο Βλυχάδα - Αλεπότρυπα - Διρού

Είναι μεγάλο προσόν και σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο να έχουμε αυτά τα γεωφυσικά και πολιτιστικά μνημεία στον τόπο μας.

Θεωρείται το μεν Βλυχάδα, μεταξύ των πρώτων στον κόσμο ως λιμναίο σπήλαιο και ο διάκοσμός του μεταξύ των πρώτων στον κόσμο. Ενώ της Αλεπότρυπας ως ένα από τα πληρέστερα σε πολιτιστικά ευρήματα ζωής για ανθρώπινη κοινότητα, στη νεολιθική εποχή 6000 π.Χ..

Δεν θα εξετάσουμε τώρα το πώς συμπεριφέρθηκε η πολιτεία στα Σπήλαια ως δημόσιος χώρος εκμετάλλευσης, προστασίας και ανάδειξης αλλά θα ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας, δηλαδή ιστορίας του τόπου μας. Εμείς οι Μανιάτες σαν απόγονοι και συνεχιστές της ιστορίας του τόπου μας, πώς ενδιαφερόμαστε γι’ αυτά τα μνημεία τα οποία είναι το σπίτι μας, το φαΐ για μας και τα παιδιά μας; Τι έχουμε κάνει και τι κάνουμε για να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε;

Βλυχάδα Διρού

Από έρευνα που επί πολλά χρόνια «Η Φωνή της Μάνης» διεξάγει και έχει γράψει δεκάδες άρθρα, συγκεντρώσαμε υλικό καθώς επίσης από επίσημα έγγραφα της εταιρείας «Τουριστικά Ακίνητα» καταφαίνονται τα εξής:

1) Μακροχρόνια τα Σπήλαια είναι παθητικά, έχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα: 1.200.000 € έξοδα και κάτω του 1.000.000 € έσοδα και πολύ λιγότερα.

2) Μακροχρόνια τις τελευταίες 10ετίες χωρίς κρίση, υπάρχει κάμψη των επισκεπτών από 120.000 και 150.000 επισκέπτες, έπεσαν στις 80.000. Τα δύο τελευταία χρόνια ανέβηκαν στις 90.000.

Παρά την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από 12.000.000 έχουν φτάσει στα 20.000.000.

Αυτό σημαίνει ότι τα Σπήλαια δεν παίρνουν το αντίστοιχο μερίδιο αλλά απεναντίας χάνει επισκεψιμότητα.

3) Αυτό προβληματίζει τους υπεύθυνους του Υπουργείου, το πώς αυτός ο πλούτος να αποδώσει, αν πρέπει να εισέλθει σε Συνεργασία Δημοσίου Ιδιωτικού (ΣΔΙ) η Κοινοπραξία Δημοσίου Ιδιωτών.

Κατά πληροφορίες από τα Τουριστικά Ακίνητα, το σπήλαιο Βλυχάδα κάνει την τελευταία προσπάθεια οργάνωσής του και έχει φέρει μερικά θετικά αποτελέσματα όπως:

α) Οργάνωση σε τεχνολογικό επίπεδο με ηλεκτρονική και λογιστική μηχανοργάνωση.

β) Άνοιγμα του αναψυκτηρίου και αύξηση των εσόδων αλλά και εξυπηρέτηση των επισκεπτών (επί 15 χρόνια ήταν κλειστό!!).

γ) Παρουσίαση με DVD στο χώρο αναμονής των επισκεπτών, όσον αφορά το Σπήλαιο.

δ) Μεταγλώττιση - ενημέρωση με ακουστικά σε 7 γλώσσες.

ε) Καλύτερη εμφάνιση και αντίστοιχη φιλόξενη συμπεριφορά των υπαλλήλων προς τους επισκέπτες.

στ) Νοικοκύρεμα και καλύτερη εμφάνιση του εξωτερικού χώρου (κηπουρούς, καθαρισμός κ.λπ.).

ζ) Πολλά άλλα όπως αυτοματισμό των μπαταριών στις τουαλέτες ώστε να μην υπάρχει απώλεια νερού, έλεγχος των στεγανών των βόθρων και μη εκχύλιση. Προσοχή στη μουσική που ακούγεται ώστε να μην ενοχλεί κ.λπ.

η) Έλεγχος της απόδοσης των εργαζομένων, εάν είναι στις θέσεις τους στο ωράριό τους και στην αντίστοιχη ευθύνη και πολλά άλλα που φαίνονται και άλλα που δεν φαίνονται.

Κατά την υγιή αντίληψη του συνεπή και αξιοπρεπή εργαζόμενου σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση, όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα ώστε να αφήσει καλή εικόνα στον επισκέπτη-πελάτη για να ξανάρθει καθώς επίσης και να γνωστοποιήσει αυτή του την εμπειρία, όχι μόνο από το Σπήλαιο αλλά και από την πολιτισμένη και φιλόξενη συμπεριφορά του Μανιάτη - εργαζόμενου στα Σπήλαια.

Στην εξέλιξη ενός φορέα, υπάρχουν δύο βασικοί τομείς, το υλικο-τεχνικό μέρος και το ανθρώπινο δυναμικό. Στη δική μας αντίληψη, εκείνο που μπορεί να κινητοποιήσει τα πάντα είναι το ζωντανό μέρος, το ανθρώπινο δυναμικό και αυτό μπορεί να ανωτεροποιηθεί α) σε οργάνωση, β) συνέπεια, γ) συμπεριφορά και νοοτροπία, δ) σε αξίες και πολιτισμό.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που μπορεί να ζημιώσει ή να οφελήσει τον τόπο.

Εμείς οι ίδιοι, που αγαπάμε τον τόπο μας, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηριχτούμε στους εαυτούς μας όλοι σαν Έλληνες και σαν Μανιάτες για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας.

Αν δεν αλλάξουμε, τότε βρίσκεται προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων με έκτακτους υπαλλήλους 4 μηνών και όχι 12 μηνών, με άλλη ελκυστική εμφάνιση και συμπεριφορά, άλλη νοοτροπία και μόρφωση Ελληνική και ξένη, ώστε να προσελκύσει και να αποδώσει πρέπει να αλλάξουμε, να δούμε ότι αλλάζουν οι ανάγκες τις χώρας (με όποια κυβέρνηση), αλλάζουν οι προτεραιότητες, η οργάνωση και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας όλων των Ελλήνων.

Άλλως, οι Κοινοπραξίες Δημοσίου - Ιδιωτών με κριτήριο το ιδιωτικό κίνητρο, είναι προ των πυλών.

Αν αντικατασταθεί το προσωπικό, θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις οικογένειες των εργαζομένων.

Μόνο όταν το δημόσιο ανταγωνιστεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, με κανόνες και αρχές, θα εμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων. Άλλως πιθανόν ξένοι υπάλληλοι θα έρθουν και όχι Μανιατόπουλα.

Η εθελοντική προσφορά για το καλό όλων

Τελευταία, στην Ελληνική κοινωνία αναπτύσσεται η ευαισθησία ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη, όπως Συσσίτια, Αναδασώσεις βουνών, βοήθεια ανήμπορων ηλικιωμένων, καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων, πυροπροστασίας κ.λπ.

1) Αυτή η ευαισθησία όταν προκύψει ανάγκη, οι λεμβούχοι ή άλλοι αναγκαίοι υπάλληλοι στα Σπήλαια, θα βοηθήσουν να εξυπηρετήσουν εθελοντικά τους επισκέπτες που ήρθαν από μακριά να θαυμάσουν τα μεγαλουργήματα του τόπου μας;

Όταν μάλιστα, γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός εποχής οι εργαζόμενοι δεν έχουν πολλή εργασία και τους χειμερινούς μήνες σχεδόν καθόλου.

2) Έχω από παλιά γνώση πως το ωράριο 8.30-4.30 έπρεπε να κάνουν 10-12 βαρκαριές και μετά επιδοτούνταν η βαρκαδιά και δεν γινόταν πρόσληψη νέου προσωπικού για δικό τους όφελος. Τότε γινόταν επικίνδυνη βέβαια, η διαδρομή. Τώρα, με το ενιαίο μισθολόγιο, δεν επιτρέπεται η υπερωρία και μπόνους.

Εδώ, θέλουμε να φανεί η αξιοσύνη, το φιλότιμο και η αλληλεγγύη των Μανιατών και για όφελός τους, ώστε να βοηθήσουν την απόδοση των Σπηλαίων και να μην πάνε σε ιδιώτες.

Εδώ πρέπει να μπει η ευθύνη και το δίλημμα! Είναι δικό μας ή ξένο το Σπήλαιο; Είναι πηγή πλούτου για τον τόπο και για τον καθένα μας ή είναι δημόσιο και να το “λεηλατήσω ή να αδιαφορήσω;”. Οφείλουμε να το αναπτύξουμε, να το προστατέψουμε, να το αναδείξουμε και να αποδώσει ή να αδιαφορήσουμε;

Από ποια θέση παίρνεις, θα τοποθετηθείς στον έμπρακτο πατριωτισμό και στην αξιοσύνη, ή στην αδιαφορία και όπως έλεγαν οι παλιοί, στην καταφρόνια. Όλα αυτά δεν ήταν διλήμματα σε άλλες εποχές. Εκτιμώ ότι και μεις θα τους μιμηθούμε τώρα.

Αν κάπου υπερέβαλα ή έκανα λάθος, περιμένω επιστολές για να βοηθήσουμε όλοι μαζί τον τόπο μας για μας και τα παιδιά μας.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ;

Tι είπαν οι εργαζόμενοι

1) Υπάρχουν μερικοί και μερικές υπάλληλοι, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των σπηλαίων και φυσικά προκαλούν με την στάση τους τους άλλους εργαζόμενους. Επίσης, έχουν γίνει παλιότερα ΕΔΕ χωρίς να βγουν ............. αποτελέσματα καθώς επίσης και έλεγχος ΣΔΟΕ για κάποιες περιόδους και βρίσκεται σε αναζήτηση ελέγχων. Όλα αυτά να στοιχειοθετήσουν την αποδοτικότητα του Σπηλαίου Βλυχάδα και πού οφείλεται ή μη η αποδοτικότητά του ώστε να πάρουν την όποια απόφαση για την οικονομική απόδοση ή όχι, και να πάρουν απόφαση να μεταβιβαστεί σε Κοινοπραξία Ιδιωτών Δημοσίου ή όχι (;)

Aπό μερικούς εργαζόμενους .................... της δικαστικής ....... για την προοπτική μονιμοποίησής τους, ενώ εργάζονται αρκετά χρόνια.

2) Υπάρχει κατά την άποψη επίσης μερικών λεμβούχων, άνιση μεταχείριση, δηλ. κάποιοι είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ άλλοι νεότεροι, όχι. (Το 30% των βαρκάρηδων είναι σε βαρέα και ανθυγιεινά και το 70% όχι, ενώ οι συνθήκες είναι οι ίδιες).

Από την Εταιρεία πριν 15 χρόνια πάρθηκε απόφαση, όσοι είχαν κάτω των 1000 ενσήμων να μην είναι στα βαρέα-ανθυγιεινά και γυρίσαμε στα μικτά. Το χαρτί της μισθοδοσίας γράφει Ανθυγιεινό, με επιφύλαξη.

Έχουν πάει 7-8 άτομα βαρκάρηδες, σε άλλες θέσεις και το βάρος των βαρκάρηδων το αντιμετωπίζουν λιγότερα άτομα. Οι βαρκάρηδες την ημέρα είναι 8 επί 1/2 της ώρας, στην ουσία είναι 4-6 ώρες εντός σπηλαίου.

Βέβαια, οι συνθήκες εντός του σπηλαίου είναι δύσκολες και μακροχρόνια ανθυγιεινές, μας λένε. 250 μέτρα κάτω από τη γη με αυξημένη υγρασία, έλλειψη οξυγόνου και αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα, πάνω από το επιτρεπτό.

Εκτιμούμε ότι πρέπει την τουριστική περίοδο, να γίνονται προσλήψεις ώστε να καλύπτονται όλοι οι επισκέπτες και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής (χρειάζεται αύξηση προσωπικού).

Τέλος, μερικοί έκφρασαν την άποχη πως για να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και να έχει έσοδα η περιοχή, να δοθούν άδειες χρήσης του εξωτερικού χώρου των σπηλαίων, για πώληση παραδοσιακών προϊόντων και αναμνηστικών αντικειμένων.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.