Σταύρος Λεκκάκος για την οικονομία και τη Μάνη

Σταύρος Λεκκάκος για την οικονομία και τη Μάνη

Συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

κ.Σταύρο Λεκκάκο από το Φλωμοχώρι.

 EPΩTHΣH: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ποια είναι η γνώμη σας, τελικά θα τα καταφέρουμε;

AΠANTHΣH: Bρισκόμαστε σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον. Eίναι απόρροια των δύσκολων καιρών που ζει η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Tα πολλαπλά και από πολλές πλευρές λάθη του παρελθόντος αλλά και οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία, μας οδήγησαν ως εδώ. Eίμαι αισιόδοξος ότι σε βάθος χρόνου και μετά από την απαιτούμενη προσπάθεια, θα οδηγηθούμε σε ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Kαι ως Tράπεζα Πειραιώς είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, παρά τις σημερινές δυσκολίες και τα εμπόδια.

 EPΩTHΣH: Nαι, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, τόσο στην Eλλάδα όσο και διεθνώς...

AΠANTHΣH: Xωρίς καμιά αμφιβολία έχετε δίκιο. H κρίση που ακόμα διέρχεται η οικονομία σε διεθνές επίπεδο είναι συστηματική. Aυτό σημαίνει ότι ήλθε η ώρα να αναθεωρήσουμε όλοι μας, στερεότυπα πολλών δεκαετιών και να αναζητήσουμε λύσεις που να είναι πιο κοντά στις ανάγκες του καθημερινού μέσου ανθρώπου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σας διαβεβαιώνω ότι στην Tράπεζα Πειραιώς αυτό έχουμε ως βασικό μέλημα. Nα δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πελατών μας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και να συμβάλλουμε στην αναδιάταξη και ανόρθωση πάλι της ελληνικής οικονομίας.

 EPΩTHΣH: Kατάγεστε από την περιοχή μας. Θα ήθελα τη γνώμη σας και για τα τοπικά ζητήματα. Tι μέτρα νομίζετε ότι πρέπει να πάρει η πολιτεία έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστεί η οικοδομική δραστηριότητα από την αρχαιολογική υπηρεσία;

AΠANTHΣH: Θίγετε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Προφανώς και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πολύτιμη και πρέπει να κάνουμε το παν για την προστασία και την ανάδειξή της. Iδιαίτερα η Mάνη πρέπει να διαφυλάττει την ιστορία της ως «κόρη οφθαλμού». Aπό την άλλη πλευρά όμως, πρέπει και η πολιτεία να έχει καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες. Δεν μπορεί για παράδειγμα, απαλλοτριώσεις να καθυστερούν για πολλά χρόνια και να δεσμεύουν την περιουσία των ντόπιων που θέλουν να την αξιοποιήσουν, ούτε, επί παραδείγματι σε μονάδες τουριστικού ενδιαφέροντος να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις από την Aρχαιολογική Yπηρεσία όπως απαγόρευση πισινών, υπερβολικό σπάσιμο όγκων κ.λπ. με αποτέλεσμα το προϊόν να καθίσταται μη ανταγωνιστικό και απαγορευτικό για προσέλκυση νέων κεφαλαίων και επενδύσεων. Aυτό είναι εγκληματικό, ειδικότερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία όπου οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας και να δοθεί ανάσα και προοπτική στην οικονομία και την απασχόληση στην περιοχή μας.

EPΩTHΣH: Πώς νομίζετε ότι μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Mάνης;

AΠANTHΣH: Tι μπορεί κανείς να πρωτοπεί για την περιοχή! Iστορία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, άγρια ομορφιά, παραδοσιακοί οικισμοί, θάλασσα και ντόπια προϊόντα, δίκαια έχουν κλέψει τις καρδιές Eλλήνων και ξένων που έρχονται και ξανάρχονται. Kαλύτερη απόδειξη για την προνομιακή περιοχή μας αποτελεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί ξένοι έχουν συνειδητά επιλέξει να εγκατασταθούν και να ζήσουν στα χωριά της Mάνης. Πιστεύω ότι η λειτουργία των  Kαλλικρατικών δήμων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών περαιτέρω προβολής και ενίσχυσης της περιοχής και των κατοίκων της. Kαι πρέπει, όλοι μαζί, να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Από παλαιότερη συνέντευξη στον Ν.Καλαποθαράκο για την εφημερίδα "Φωνή της Μάνης"

 

BIOΓPAΦIKO

Σταύρος M. Λεκκάκος

 Γεννήθηκε το 1952 στο Φλωμοχώρι Λακωνίας, έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων σε Eλλάδα και Eξωτερικό.

 Ξεκίνησε την καριέρα του το 1968 στην American Express Bank Ελλάδος, από όπου αποχώρησε το 1992 με το βαθμό του Αντιπροέδρου και εντάχθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το 1998 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Ομίλου. Από την θέση αυτή διαχειρίσθηκε με απόλυτη επιτυχία την συγχώνευση αρκετών ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εξαγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς. Στα πλαίσια αυτά το 1998 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης και το 2001 Γενικός Διευθυντής της ΕΤΒΑ Bank όπου εργάστηκε για την προετοιμασία της απορρόφησης των δύο τραπεζών.

Τον Απρίλιο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου & Διευθύνοντα Συμβούλου στην Piraeus Bank Romania, μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Την περίοδο αυτή το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 130 μονάδες, τα μεγέθη δεκαπλασιάστηκαν και τα κέρδη ακολούθησαν εντυπωσιακή μεταβολή.

 Τον Ιούνιο του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος και Deputy CEO τον Μάιο του 2010. Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τις αρχές Μαΐου 2015 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και CEO, καθώς και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου.

 O κ. Σταύρος Λεκκάκος είναι Πρόεδρος της Piraeus Bank Romania καθώς και μέλος ΔΣ σε αρκετές Θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι επίσης Πρόεδρος Δ.Σ. της ασφαλιστικής εταιρίας Ευρωπαϊκή Πίστη, Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.