Στη Μάνη δεν ταιριάζουν το τσιμέντο, τα παλάτια και η χλιδή

“O καθένας ό,τι έχει δίνει”

Tου Iατρού-Συγγραφέα Bασίλη Πατρικάκου

O καθένας ό,τι έχει δίνει. Αυτό έλεγε ο επαναστάτης του κατεστημένου Λασκαράτος. Δεν μπορεί κάποια του ρίζα θάταν Μανιάτικη γιατί σε μια φράση με τέσσερες λέξεις και ένα άρθρο, έβαλε μια πραγματικότητα του γίγνεσθαι της ζωής η οποία στις ημέρες μας έχει χάσει την οντότητά της.

Πώς να το πω αλλιώς αφού η Μάνη άλλα έχει και οι Μανιάτες άλλα δίνουμε. 

Έχει θάλασσα και ουρανό και εμείς στηλώνουμε μέγαρα με Αλβανική τεχνοτροπία. Προτιμήσαμε το φθηνό μεροκάματο, χρησιμοποιούμε τεχνίτες άτεχνους να σηκώσουν τα μεγαθήρια της ματαιοδοξίας μας και κοντεύουμε να παραμορφώσουμε την μανιάτικη τεχνοτροπία. Έχει η πατρίδα μας ελιά και ασπαλαθρό και εμείς φυτεύουμε στις αυλές των μνημείων μας κουκουναριές και φοίνικες επειδή εικαστικά έχει χάσει η αίσθησή μας την καλαισθησία.

Κάναμε τα κατώγια των σπιτιών μας καθιστικά, βάλαμε στους πύργους μας κλιματιστικά και αφήσαμε Μεσαιωνικές πολιτείες, όπως τα Μουντανίστικα, αγιάτικες. Παντού εγκατάλειψη και η ζωή στην πατρίδα μας αναπνέει μόνο σε καφετέριες και μπαράκια. Μάτσο οι Μανιάτες βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά το Νεκρομαντείο του Ποσειδώνος παραμένει σκουπιδότοπος, μέρος βοσκής ζώων, τόπος εξαθλίωσης ενός ένδοξου παρελθόντος.

Τα παιδιά και τα εγγόνια των ηρώων της Ελευθερίας, τρέχουν ξωπίσω στους “μεγαλοσχήμονες” πολιτικούς μας που όπως λέει η λαϊκή σοφία, “σαν τις μύγες έκαναν κώλο και έχεσαν τον κόσμο όλο”, ικετεύοντας να τους ελεήσουν με μια θέση στο Δημόσιο. Και εκείνοι θλιβεροί και αδιάφοροι αντάμα, άφησαν να διορισθούν φαροφύλακες τον 21ο αιώνα αντί να βάλουν στα κοινοτικά προγράμματα τόσα μνημεία που έχουν μείνει αγιάτικα και κινδυνεύει να χαθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Διότι τα χρήματα του Ελληνικού λαού τα θεωρούν χαράτσια οι “αφεντάδες” και τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν.

Μανιατόπουλα, Φως και θυσία σμίξαν οι πρόγονοί μας και ανέδειξαν το χαρακτηριστικό του είδους μας. Μεράκι και ιδρώτα βάλαν στην πέτρα και έφτιαξαν τα μνημεία που μας άφησαν για πολιτιστική κληρονομιά. Να τα διαφυλάξουμε, αξίζει νάναι το ζητούμενό μας και να τα αναδείξουμε αποκτώντας το δίκαιό μας προβάλλοντας τον πατριωτισμό μας.

Αντί, λοιπόν, να ικετεύουμε από τους υπερέτες μας δουλειά, ας απαιτήσουμε να επενδύσουν τα χρήματα της πατρίδας μας σε υποδομές που μεσοπρόθεσμα θα μας ωφελήσουν όλους.

Δεν θα σώσει κανέναν μας αν κάποιο ρουσφέτι βάλει σε κάποιο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό, την αναστήλωση κάποιου χαλάσματός μας αλλά η σωτηρία θα ανατείλει μέσα από το νοικοκύρεμα. Αυτό θα δώσει σ’ όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους Μανιάτες εργασία. Μανιατόπουλα καραβάνια τουριστών σαν τα γαλόπουλα τα οδηγούν τα διεθνή πρακτορεία σε σκουπίδια αξιοθέατα.

Εχουμε πολιτιστικό πλούτο μοναδικό, μόνο που η μιζέρια μας και η κουτοπονηριά μας τάχει θαμένα. Δουλεία και εργασία είναι δυό έννοιες που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Τις οριοθετεί και τις διαχωρίζει όμως απόλυτα το συναισθηματικό μας ζητούμενο. Γι’ αυτό οι ραγιάδες φθιάχνουν τον αγά και όταν σηκώσουν το κεφάλι παύουν να υπάρχουν αφεντικά.

Γεμίσαμε τις ψυχές μας ύλη και άδειασαν από ζωή. Στη Μάνη δεν ταιριάζουν το τσιμέντο και η άσφαλτος, τα παλάτια και η χλιδή, αλλά οι φράχτες με τις φραγκοσυκιές και το καλντερίμι, η σπάκα και ο ασπαλαθρός.

Ας στοχαστούμε, λοιπόν, καλύτερα το ζητούμενό μας και ας σηκώσουμε τα μανίκια. Θα ανατείλει ένα μέλλον λαμπρό, πρώτα για την πατρίδα μας και στη συνέχεια για κάθε της τέκνο.

 

«Εγώ θα κάνω όνειρα και αληθινά ας μην γίνουν

αρκεί που επροσπάθησα όνειρα να μην μείνουν».

 

Σημείωση:

- Όνειρα, είναι όσα ο στοχασμός μας στο ξύπνιο μας σχεδιάζει.

- Ενύπνια, όσα το υποσυνείδητό μας στον ύπνο μας μας βγάζει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.