Συνέντευξη με τον κ. Ανδρέα Ντάρλα, προϊστάμενο της Παλαιανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας της Ελλάδας

Συνέντευξη με τον κ. Ανδρέα Ντάρλα,  προϊστάμενο της Παλαιανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας της Ελλάδας

 Σπήλαιο Αλεπότρυπα: Μουσείο της Νεολιθικής εποχής

Συναντήσαμε τον κ. Ανδρέα Ντάρλα προϊστάμενο της Παλαιανθρωπολογίας – Σπηλαιολογία  της Ελλάδας. Είναι πολύ γνωστός στη Μάνη που τώρα 25 χρόνια μελετάει τα σπήλαιά της, ιδιαίτερα στα Καλαμάκια που κάθε καλοκαίρι επί ένα μήνα μαζί με φοιτητές πραγματοποιούσαν ανασκαφικό πρόγραμμα. Τους έμαθε η Μάνη και τους αγάπησε με την παρουσία τους και τις πολιτιστικές – ιστορικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν.

Ο κ. Ντάρλας στις ερωτήσεις μας απαντάει αβίαστα ως πολύ γνώστης των σπηλαίων της Μάνης αλλά και της Ελλάδας που έχει εποπτεία σε 10.000 σπήλαια.

Μας αναφέρει: Το σπήλαιο και μουσείο Αλεπότρυπας είναι προσωρινά κλειστό διότι έχει εγκριθεί πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ύψους περίπου (5) εκατομμυρίων € για την κατασκευή κτιρίου, μουσείου και όλου του περιβάλλοντος χώρου και των δύο σπηλαίων Βλυχάδα και Αλεπότρυπα συγκεκριμένα.

1) Θα κατασκευασθεί ισόγειο με μικρό όροφο βιοκλιματικό με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.

2) Θα μεγαλώσει το νεολιθικό μουσείο και θα φιλοξενήσει όλα τα ευρήματα που υπάρχουν από όλα τα σπήλαια της Μάνης. Απόδημοι, Καλαμάκια, Σελίνιτσα, Μελίτσια, Σκινί, Κολομήνιτσα Αρφίγγιας, Κουκούρι, κ.λπ.

3) Θα είναι επισκέψιμο μέχρι την μικρή λίμνη που καταφαίνεται ο τρόπος της ζωής της νεολιθικής ανθρώπινης κοινότητας που ζούσε πριν από 5000 π.Χ.

4) Όσον αφορά το λιμναίο σπήλαιο Βλυχάδας θα γίνουν ουσιαστικές επεμβάσεις προστασίας του με καθάρισμα της πρασινάδας των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, θα αλλάζει ο φωτισμός ώστε να μην επηρεάζεται ο χώρος, θα καθαριστεί και θα κατασκευαστούν πόρτες αποτροπής της οξυγόνωσης του σπηλαίου.

Τέλος θα διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος και των δύο σπηλαίων καθώς επίσης θα αναστηλωθεί το εστιατόριο, οι τουαλέτες, λουτήρες κ.λπ. κάτω στην παραλία.

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί και σύντομα εντός του ενός έτους θα οριστούν οι ξεχωριστοί ανάδοχοι για όλες τις εργασίες. Το μέλλον διαγράφεται εύπονο για τη λειτουργία των σπηλαίων και της Μάνης.

Ιστορικά μας αναφέρει ο κ. Ντάρλας πως η ζωή στα σπηλαία της Μάνης ήταν διαρκής από 125.000 χρόνια π.Χ., όταν ανέβηκε η θάλασσα και μετατοπίστηκαν οι προάνθρωποί μας με την πτώση της στάθμης γύρω στα 100.000  επίσης κατέβηκαν σε χαμηλότερα σπήλαια.

Τα Καλαμάκια χρονολογούνται από 150.000 π.Χ. έως 50, η Μελίτσια στα 30.000 επίσης αντίστοιχα είναι και οι χρονολογίες στις άλλες τοποθεσίες, η Α ζώνη που χαρακτηρίζεται ως άμεσης προστασίας είναι στοιχείο που ανεβάζει την αξία της Μάνης ως τόπος και χώρος της συνεχούς ζωής των προγόνων μας!

Στην ερώτησή μας για τις δυσκολίες που  υπάρχουν στην επισκεψημότητα  της Βλυχάδας, μας είπε πως αφορά  την Ε.Τ.Α. (Ελληνική Τουριστική Ακινήτων του Δημοσίου). Μετά το δημόσιο της παλαιανθρωπολογίας συνεργαζόμαστε μόνο για την εκτέλεση του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Εκτιμώ το πρόβλημα είναι προσωρινό με την αναβάθμιση και των δύο σπηλαίων Αλεπότρυπας και Βλυχάδας θα λυθούν τα όποια προβλήματα. Η μεγάλη αυτή αναβάθμιση θα προσφέρει και εργασία σε περισσότερα άτομα αλλά θα αυξήσει την επισκεψημότητα και θα προκύψει πρόοδος στον τόπο!

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.