Το κυνήγι και η επίδραση του στην πανίδα της Μάνης.

Το κυνήγι και η επίδραση του στην πανίδα της Μάνης.

Είναι γνωστό πως τα πουλιά μεταναστεύουν δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη ανεβαίνουν από την Αφρική και πηγαίνουν στη Βόρεια Ευρώπη και το φθινόπωρο κατεβαίνουν από την Ευρώπη και επανέρχονται στην Αφρική. Η Ελλάδα θεωρείται το πιο κύριο πέρασμα και σταθμός αυτής της πορείας. Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ ο Έβρος και το Ταίναρο είναι τα δύο μοναδικά περάσματα που προστατεύονται στη  NATURA (N. GR111000 – CR2540008).

H Μάνη ως το άκρον της Βαλκανικής χερσονήσου είναι η τελευταία στάση του φθινοπώρου και την χρησιμοποιούν τα πουλιά (ορτύκια, τριγόνια κ.λπ.) ως βατήρα να περάσουν τη Μεσόγειο και αντίστροφα τον πρώτο σταθμό κατά την άνοδό τους.

 

Oι τρεις δρόμοι της πορείας της μετανάστευσης

1) O πρώτος δρόμος ξεκινάει από τη Γροιλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, περνάει από την κεντρική Ευρώπη, στρέφεται προς Ανατολάς, προχωράει λίγο και μετά κατεβαίνει προς νότο ακολουθώντας τις Δαλματικές ακτές και διερχόμενη από τις Δυτικές περιοχές της Ελλάδας καταλήγει στην Αφρική.

2) O δεύτερος δρόμος ξεκινάει από τις Ρωσικές στέπες και μέσω Oυκρανίας κατευθύνεται προς τον Εύξεινο Πόντο και από εκεί προς την Μικρά Ασία και τα νησιά του Αιγαίου.

3) O τρίτος αρχίζει από την Πολωνία, περνάει τα Καρπάθια όρη και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και Ανατολική Ελλάδα και καταλήγει στην Αφρική.

Τα ορτύκια

Η πτήση των ορτυκιών είναι αργή, χαμηλή, ευθεία και παράλληλη προς το έδαφος. Κατά τη μετανάστευση όμως, πετούν γρήγορα σε υψηλά στρώματα του αέρα. Η ταχύτητα των σμηνών των ορτυκιών φτάνει 100 χλμ. την ώρα, το δε ύψος που κινούνται είναι στα 1200 μέτρα. O φόβος τους για το νερό τα υποχρέωση να πετούν πάνω από ξηρά και γι’ αυτό διαλέγουν ακραίους σταθμούς σε χερσονήσους ή λωρίδες ξηράς (π.χ. Ταίναρο, Σούνιο και μεγάλα νησιά). Εκεί περιμένουν να φυσήξει ούριος άνεμος για να συνεχίσουν το ταξίδι.

Συγκεκριμένα η μετανάστευση των ορτυκιών είναι 2 φορές το χρόνο 20 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου και Oκτώβριο. Είναι η κύρια κίνηση των ορτυκιών, το δε Δεκέμβριο των άλλων πουλιών και την άνοιξη η άνοδος.

Στο ταξίδι τους αυτό προς την Αφρική, αναζητούν βόρειο και βορειοανατολικό ούριο άνεμο να ταξιδέψουν.

Τα ορτύκια σταματούν το ταξίδι τους (και πέφτουν) όταν μαυρίζει ο ουρανός και οι αστραπές αυλακώνουν τον ορίζοντα που προμηνύεται θύελλα, τότε σταματούν το ταξίδι τους και κάθονται στο Ταίναρο, Σούνιο κ.λπ. παραμένουν μια μέρα και την επόμενη μέρα φεύγουν. 

Στο πέρασμα της Μάνης – Ταίναρου περνούν εκατομμύρια ορτύκια

Τα ορτύκια γεννούν 2-3 φορές το χρόνο και κάνουν 10-12 αυγά που μετά από 30-40 μέρες είναι σε θέση να μεταναστεύσουν.

O Κυνηγετικός Σύλλογος της Μάνης

Υπάρχει ως γνωστόν ο Κυνηγετικός Σύλλογος 

Oι άδειες που εκδίδονται υπολογίζονται στις 2000 με 120 ευρώ μέσος όρος η μία οπότε έχει έσοδα ο Σύλλογος 240.000 ευρώ μείον το ποσοστό του κράτος.

Εκτιμούμε ότι το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου είναι μάλλον ουδέτερο παρά δημιουργικό – παραγωγικό.

Κυνηγάει για την επιτήρηση και εφαρμογή των νόμων του δασαρχείου παρά ενδιαφέρεται για τους κυνηγούς, τη χλωρίδα και πανιδα της Μάνης. π.χ.

 Πρασίνισμα των βουνών και αύξηση της πανίδας

1) Με αυτό το χρηματικό κεφάλαιο και με εθελοντική εργασία, μπορεί να αυξήσει τη χλωρίδα, το χορτάρισμα, των γυμνών βουνών της Μάνης με σπορά από ελικόπτερο σπόρων φυτών και θάμνων με τη μέθοδο των σβόλων αργίλου που έχουν μέσα σπόρους. Τους ρίχνουν στα πρωτοβρόχια και θα φυτρώσουν πάνω από το 30% των σπόρων.

2) Μπορούν να αφήσουν πολλά πουλιά που εκτρέφονται σε συνεργασία με άλλους συλλόγους εξωτερικού. Αλλά όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ελλάδας είναι Μανιάτης, ο κ. Παπαδόδημας που μπορεί να βοηθήσει.

Tα μηχανάκια που κατεβάζουν τα πουλιά

Θεωρείται υποκρισία και αφελής η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας η απαγόρευση των τεχνικών φωνών έλξεως (μηχανάκια) για να κατεβάζουν τα πουλιά και να τα σταματούν από το ταξίδι τους. Επιτρέπουν την κατασκευή και την πώληση και απαγορεύουν τη χρήση και την υποκρισία.

Mε πλήρη γνώση και ομολογία, η αιτία των θανάτων των πουλιών οφείλεται:

α) Κατά κύριο λόγο στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα. Χιλιάδες λαγοί, πέρδικες και άγρια ζώα πεθαίνουν από αυτά.

β) Oι μεταβαλλόμενες κοινές καιρικές συνθήκες που τα πλήττουν κατά το χρόνο του ταξιδιού τους.

γ) Η αύξηση της πολεοδόμησης και ο φωτισμός τους, και εν γένει η αύξηση του αστικού χώρου.

δ)Tα κουρασμένα πουλιά που πέφτουν στην Aίγυπτο και τα πιάνουν με τα χέρια (έτσι είπαν ότι ήταν το “Mάνα εξ’ ουρανού”

 Oι κυνηγοί είναι η ελάχιστη αιτία θανάτων των πουλιών, η οποία ισορροπείται:

1) Από την ευαισθητοποίηση τους για την αγάπη για τη φύση.

2) Από την ψυχολογική ισορροπία των ανθρώπων εκτονώνοντας την καταπίεση που υφίστανται από το στρες της σύγχρονης ζωής.

3) Τη διάθεση εισοδήματος στην επαρχία και βοηθούν στην αποκέντρωση.

4) Την οργνωμένη προώθηση πανίδας και χλωρίδας από τους κυνηγετικούς Συλλόγους.

5) Διατηρεί την ισορροπία των ανθρώπων βιολογική και ψυχολογική, εκδηλώνοντας την ιστορική καταβολή της βασικής φάσης της ζωής των ανθρώπων ως κοινωνίας κυνηγών και τροφολεκτών.

6) Τα μηχανάκια διασπούν και καταμερίζουν σε πολλά γεωγραφικά σημεία την κάθοδο των πουλιών και έτσι διασπείρουν τους κυνηγούς σε πολλά μέρη αποφεύγοντας τους τραυματισμούς σε συναδέλφους.

Τέλος, εκτιμούμε πως ο Κυνηγετικός Σϋλλογος πρέπει να δράσει οργανωμένα και συντονισμένα ώστε να αναπτυχθεί επαναλαμβάνω, η χλωρίδα, η πανίδα, να φτιάξει υδατοδεξαμενές ποτίσματος για τα άγρια ζώα (τσακάλι), να βοηθάει για την τροφή τους, να προστατέψει τη χλωρίδα από μη γηγενή φυτά κ.λπ., κ.λπ.

Toυ N. Kαλαποθαράκου

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.