Το μέτωπο των συντάξεων

Το μέτωπο των συντάξεων

Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής.

 Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. 

Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις συντάξεις είναι ξεκάθαρο. 

Οι συντάξεις όλων των ταμείων θα χωρίζονται σε δύο μέρη. 

Η εθνική σύνταξη καθορίζεται στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο σε 382 ευρώ και σε αυτό το ποσό θα προστίθεται το αναλογιστικό μέρος, δηλαδή το ποσό που θα προκύπτει από τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος. 

Αυτά τα δύο μέρη που θα αποτελούν τη σύνταξη θα είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με όση ασφάλεια μπορεί να παρέχει αυτή η εγγύηση από το αφερέγγυο ελληνικό κράτος.

Η εθνική σύνταξη, δηλαδή τα πρώτα 382 ευρώ, θα συνδεθεί με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της χώρας και συγκεκριμένα ας πούμε με το πραγματικό εισόδημα. 

Κάνουμε αυτή την διευκρίνιση γιατί υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος αλλά δεν είναι στους σκοπούς του παρόντος άρθρου να αναλυθεί. 

Εκείνο που κρατάμε είναι ότι η εθνική σύνταξη μπορεί να αυξηθεί βάσει αυτής της διάταξης, αν αυξηθεί το ΑΕΠ. 

Με λίγα λόγια αν υπάρξει πραγματική ανάπτυξη της χώρας, θα αυξηθεί και η εθνική σύνταξη, δηλαδή «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», δεδομένου ότι κανένα αναπτυξιακό μέτρο δεν έχουμε δει ακόμα. 

Εκείνο που απομένει να μάθουμε είναι πως θα υπολογίζεται το δεύτερο τμήμα της σύνταξης που θα είναι αναλογιστικό, αλλά και αυτό θα το μάθουμε σύντομα γιατί απ' ότι φαίνεται σκοπός της κυβέρνησης είναι μάλλον να εφαρμοστεί σε όλους, παλιούς και νέους συνταξιούχους. 

Ο αρμόδιος υπουργός σε συνέντευξη του αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής» προσθέτει.

Ασαφές προσθέτουμε εμείς.

Ο αρμόδιος Υπουργός σημείωσε επίσης ότι οι συντάξεις δεν θα συνδεθούν με το εισόδημα όπως αρχικά είχε διαρρεύσει από κυβερνητικούς κύκλους. 

Βέβαια οι ασφαλισμένοι πάντα θα μένουν με το παράπονο πως χάθηκαν τα 100 δις από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της Πολιτείας και αργότερα βέβαια με το περίφημο PSI.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Τμήμα ειδήσεων www.manivoice.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.