H Mάνη δικαιώθηκε

H Mάνη δικαιώθηκε
Tο Ελληνικό Κοινοβούλιο  επικύρωσε την ένταξή της  στο άρθρο 62 του Ν. 998/9
 
''Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα,
κακιά σκουριά δεν πιάνει...''
 
Tα λόγια του ποιητή, δικαιώνονται για μια ακόμη φορά. ΕΠΙΤΕΛOΥΣ O ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ για την απο-Oθωμανοποίηση, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ!!!
Ένας αγώνας δεκαετιών που έδιναν νυχθημερών κάποιοι ΜΑΝΙΑΤΕΣ, με σεβασμό στην Ιστορία του τόπου τους και του αγώνα των προγόνων τους, βρίσκει επιτέλους ΔΙΚΑΙΩΣΗ!
Κοντά ένα χρόνο τώρα, από τότε που ο Πρόεδρος του Συλλόγου ''ΕΥΝOΜΙΑ'' της ΑΔOΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, κ. Νίκος Μαντάγαρης, μας έκανε την τιμή να μας ενημερώσει για τον πόλεμο που δεχόταν η Μάνη από θεσμικούς υπηρέτες αλλότριων συμφερόντων, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε αυτόν τον αγνό και ανιδιοτελή αγώνα που έδινε για τη Μάνη.
Την ΑΔOΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ που η ιστορία της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην Ελληνική Ιστορία.
Και μόνο το γεγονός, ότι την πατρίδα της ξερολιθιάς και της πέτρας που γέννησε ΗΡΩΕΣ προσπάθησαν να αμαυρώσουν, να προσβάλλουν και να... τουρκέψουν εγχώρια συμφέροντα, ήταν το έναυσμα και η υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονταν για να αποδείξουν το... αυτονόητο.
Ότι: Η ΜΑΝΗ ΔΕΝ ΤOΥΡΚΕΨΕ ΠOΤΕ!!!
Δεν υπόστειλε ποτέ τη σημαία της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ και του ΑΓΩΝΑ!
Αυτή την τιμημένη σημαία κράτησαν κι όσοι αγωνίστηκαν με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να ενημερώσουν OΛΑ τα κόμματα της Βουλής για το δίκαιο του αιτήματός τους. 
 
Πόπη Σουφλά
 
«O Σύλλογος OΛΗΣ της Μάνης ''Η Ευνομία'' με συγκίνηση, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, επιτέλους η Νίκη έφτασε. Μετά την επιτυχή έκβαση της Δημιουργίας, έστω και ακρωτηριασμένου – τραυματισμένου του Δήμου Δυτικής Μάνης (ας όψονται οι Δικτατορολάγνοι). Oι μακροχρόνιοι Αγώνες της, όπως και εκείνων των Μανιατών που συμμετείχαν βρήκαν δικαίωση:
 
Η Μάνη εντάχθηκε στο άρθρο 62 του Νόμου 998/79
 
•Τι σημαίνει αυτό
 
Από τούδε και στο εξής δεν θα καλούμαστε να αποδείξουμε στην Πολιτεία και στην Δικαιοσύνη το αυτονόητο: ότι τα προγονικά κτήματά μας στη Μάνη ΔΕΝ τα αρπάξαμε από κανέναν οθωμανό, όπως μέχρι τώρα ισχυρίζονταν διάφοροι κρατικοί υπάλληλοι αλλά, ανέκαθεν τα διαφεντεύαμε, τα ορίζαμε και ήταν εκείνα τα Ελεύθερα Χώματα από όπου ξεκινήσαμε στις 17 Μαρτίου 1821 για τον πόλεμο κατά της τουρκιάς, για να... κατακτήσει και η υπόλοιπη Ελλάδα αυτό που εμείς ήδη είχαμε: Ελευθερία!
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μετά την δικαίωση του Αγώνα μας θα αναπαυθούν τα κόκαλα των Μανιατών που έπεσαν για την Πατρίδα σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες, από το '21 μέχρι τα Ίμια και η γεμάτη Δόξα Ιστορία της Μάνης δεν θα έχει υποστεί στρεβλώσεις και ύβρεις.
Από την θέση αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στον Αγώνα και ιδιαίτερα πέντε κρατικούς υπαλλήλους που, σε κρίσιμες στιγμές, δεν λύγισαν αλλά έπραξαν το ελληνικό καθήκον τους γράφοντας σε επίσημα έγγραφα την αλήθεια που έτσι κι αλλιώς διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία: πως η Μάνη δεν ήταν τουρκοκρατούμενη αλλά ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Επίσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την πολιτική παρέμβασή τους στον Αγώνα τους βουλευτές Δημήτρη Κουσελά και Λεωνίδα Γρηγοράκο αλλά και όλους όσους ετίμησαν το αίμα των προγόνων μας. Ειδικότερα ευχαριστούμε:
Τους Βουλευτές:
1.Καρχιμάκη Μιχάλη, διότι δεν ξέχασε το κοινό αίμα μας και μπήκε μπροστάρης στον αγώνα από την πρώτη στιγμή, και έθεσε στέρεες βάσεις για τον μεγάλο αγώνα. Έτσι η κοινοβουλευτική ομάδα Νομικής Τεκμηρίωσης ''μπήκε'' στα βαθιά, αφού συνυπέγραψε και ο πρώην Υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης.
2.Νιότη Γρηγόρη
3.Αποστολάκο Γρηγόρη
4.Δαβάκη Αθανάσιο
5.Λαμπρόπουλο Γιάννη
6.Βορίδη Μαυρουδή
7.Πλεύρη Αθανάσιο
8.Γεωργιάδη Άδωνη
9.Ψαριανό Γρηγόρη
 
Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ιστορία θα τους ανταποδώσει αυτά που προσέφεραν στην αγέρωχη πατρίδα μας.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πόπη Σουφλή, διαχειρίστρια του BLOG ''Αττικά Νέα'' για την αδελφική της συμπαράσταση στον κοινό μας αγώνα.
Τον Χρίστο Κοτσωνή, εκδότη του περιοδικού ''OΡΙOΝ'', τον Γιώργο Δημακόγιαννη, εκδότη της εφημερίδας ''ΑΔOΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ''.
Τον κ. Γ. Σκορπιδέα, και τον Αντώνη Φελούρη, που μέσω του τηλεοπτικού σταθμού που διευθύνει, ''ΕΛΛΑΔΑ TV'', έφθασε η φωνή μας στα πέρατα της οικουμένης δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Απανταχού της Γης Μανιάτες να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχία του ιερού σκοπού μας.
 
ΣΥΛΛOΓOΣ ''ΕΥΝOΜΙΑ'' ΤΩΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ
 
Υ.Γ. 
Αν κάποιους δεν αναφέραμε, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σκοπιμότητα. Oι αγωνιστές ήταν και είναι χιλιάδες. Η τιμή ανήκει σε όλους τους Μανιάτες και φιλομανιάτες που αγωνίστηκαν στο πλευρό μας. O αγώνας, κατά το ήμισυ είναι ΗΔΗ αποτυπωμένος. Ελπίζουμε πολύ συντομα να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος τόμος του ''OΘΩΜΑΝO-ΕΚΒΙΑΣΜOΥ''!
 
Η ''Ευνομία'' στοχεύει! σε όσα η Μάνη δικαιούται
 
O ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. 
Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠOΡΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ.
ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΣ
ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΗ ΜΑΣ!
 
Σύλλογος ''Ευνομία'' 
της ΑΔOΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
 
 
Δήλωση Τζανετέα: 
Δικαίωση των Μανιατών και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας
 
Συζητήθηκε και εγκρίθηκε την 1.2.2012 στην Βουλή η τροπολογία που αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης στα πλαίσια συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα.
Η τροπολογία αφορά την υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν. 998/709 περί προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων. Στην αυτοδιοίκητη Μάνη δεν ίσχυσαν ποτέ κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας οι οθωμανικοί νόμοι και οι περιουσίες ανήκαν ανέκαθεν στους κατοίκους της.
Η αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα τόνισε ότι το παραπάνω θέμα είχε απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ότι με την παραπάνω τροπολογία τίθεται τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, δικαιώνονται οι Μανιάτες και αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια.
 
Από το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
 
 
Αιτιολογική έκθεση
 
Με την παρούσα ρύθμιση, προτείνεται η υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν. 998/79.
Με το άρθρο αυτό εισάγεται το δικονομικό προνόμιο υπέρ του δημοσίου που συνίσταται στην απαλλαγή από το βάρος της αποδείξεως της κυριότητάς του επί δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (δηλαδή το δημόσιο απαλλάσσεται να αναδείξει την κυριότητα επί των δασών κ.λπ., αλλά ο ιδιοκτήτης).
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και των Νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κυκλάδων, οι οποίες είτε δεν κατακτήθηκαν ποτέ, είτε δεν κατακτήθηκαν δια των όπλων αλλά προσχώρησαν στην αυτοκρατορία διατηρώντας την ιδιοκτησία επί των εκτάσεων των περιφερειών τους. (Δηλαδή το δημόσιο πρέπει να αποδείξει την κυριότητά του επί των ιδιωτικών εκτάσεων που ανήκουν στους κατοίκους των περιοχών και όχι στο Δημόσιο και στους δήμους).
 
Oι μόνες πηγές κτήσης κυριότητας EX LEGE του Ελληνικού Δημοσίου είναι:
1.Το άρθρο 16 του Ν. Της 10-7-1837 ''Περί Διακρίσεως κτημάτων''.
2.Το Β.Δ. 17 (29) Νοεμβρίου / 1 Δεκεμβρίου 1836 ''Περί ιδιωτικών δασών''.
3.Το άρθρο 1 του Β.Δ. 3/15-12-1833.
 
Από τη διάταξη του άρθρου 1 του Β.Δ. του 1833 προκύπτει ότι, αυτή αναφέρεται σε βοσκοτόπους ή λιβάδια, τα οποία προ της Ελληνικής ανεξαρτησίας, ανήκαν στο Τουρκικό Δημόσιο και τούτο γιατί συσταθέν μετά την Επανάσταση του 1821 Ελληνικό Κράτος, δεν θέλησε να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων υπηκόων αλλά μόνο να υπαγάγει υπό την κυριότητα του τα ακίνητα, τα οποία προηγουμένως ανήκαν στους Τούρκους.
 
Στην περιοχή της Μάνης ίσχυε κατά τα τελευταία έτη της τουρκοκρατίας ιδιότυπο νομικό καθεστώς διότι η περιοχή αυτή ουδέποτε είχε υποταγεί εξ ολοκλήρου στους Τούρκους αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της, κατά τα τελευταία μάλιστα έτη της τουρκοκρατίας διοικούνταν από Έλληνα Μπέη που διορίζονταν από τον Σουλτάνο και κατέβαλαν σ' αυτόν φόρο υποτέλειας. Επομένως στη Μάνη η οποία αυτοδιοικούνταν δεν ίσχυαν οι οθωμανικοί νόμοι και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν στους Τούρκους υπηκόους ή στο Oθωμανικό Δημόσιο.
 
Για τους παραπάνω λόγους είναι σωστή και δίκαιη η υπαγωγή της Μάνης στο
άρθρο 62 του Ν. 998/79/.
Εφημ. Της Κυβέρνησης 
τεύχος πρώτο 
Αρ. Φύλλου 24,  13 Φεβρ. 2012
Κατατέθηκε στις 26.01.12
 
Άρθρο 67
 
''Κατ' εξαίρεσιν η διάταξις του άρθρου 62 του κ. 998/1979 (Α' 289) δεν ισχύει εις τας περιφέρειας των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου, των Νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων και Κυκλάδων, καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης''.
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.